След дълги дебати по темата Евросъюзът изглежда действително ще въведе USB-C като единен стандарт за зареждане в страните членки, като това предстои да се осъществи финално до есента на 2024 г. 

Самолетният режим и помагали ли наистина той за по-бързото зареждане на телефона

Верен ли е митът за бързо зареждане със “самолетен режим”

Ще се ускори ли процесът

Решението бе публикувано в сайта на Европейския парламент, като след лятната ваканция Европейският парламент и Европейският съвет ще трябва официално да ратифицират промяната. 

Според новите правила болшинството от електронни джаджи, включително телефоните, камерите, конзолите, таблетите, слушалките и Bluetooth говорителите ще трябва да разполагат с USB-C порт за зареждане. 

Снимка 576842

Източник: iStock

Интересно е, че новите правила ще засегнат и лаптопите, които ще трябва да преминат към новия стандарт до 40 месеца след въвеждането на новия закон. 

Той също така предвижда и уеднаквяване на скоростта и мощността на зареждане, пише The Guardian.

Потребителите също така ще трябва да имат възможността да изберат дали да закупят устройство със или без включено в комплекта зарядно. 

Снимка 576841

Източник: iStock

Новите правила ще имат особено значим ефект за Apple, която преди няколко години премахна кабела за зареждане от кутията на iPhone. 

Гигантът от Купертино също така ще трябва да се раздели с Lightning стандарта си, което пък означава, че ще загуби милиони от лицензи за производството му от други компании. 

Apple, USB C, Lightning и новият стандарт за зареждане

Apple най-после склони

Време беше

Новите правила обаче ще спестят на европейците до 250 милиона евро на година и ще намалят електронните отпадъци, които по последни данни възлизат на около 11 000 тона на година.