Напълно по нашите възможности е да се справим с чувството за глад и повишен апетит без да използваме специални лекарствени средства. За тази цел е необходимо да се откажем от диетите, свързани с глада, да се храним по режим и да приложим някои методи за намаляване на апетита.

Нашето меню трябва да бъде внимателно обмислено за да не изпитваме глад между основните хранения, съветват диетолози в списание International Journal of Obesity.

Напълно реално е да се отслабва и да се съхранява чувството за ситост, твърдят те - основният ръководен принцип е да се яде по малко, но често - на всеки 2-3 часа.

Закуската задължително трябва да бъде обилна и да включва горещо ястие. Най-добре е тя да включва белтъчини, например яйце, извара, парче месо или риба.

Следващото хранене трябва да бъде след не повече от 2-3 часа. Може да се изяде някакъв плод или зеленчук - банан, ябълка, портокал, морков или няколко листа зелена салата. Подходящи също са ядките и сушените плодове. Целта на това междинно похапване е да се неутрализира стомашния сок и да се предупреди чувството за глад. Ако не сте яли повече от 4 часа, стомашният сок предизвиква зверски апетит и желание да се изяде всичко, което ни попадне.

Обядът трябва да следва появилото се леко чувство на глад. За менюто можете да се погрижите предварително, като избегнете всички кафенета и ресторанти за бързо хранене. Можете да си го приготвите и у дома (например салата със студено месо или риба, варено яйце). Трябва да се нахраните добре, за да не търсите допълнително бисквити или кроасани. След 2-3 часа можете да направите втора закуска - отново с някакъв плод.

Вечерята е третото "голямо ядене". Подходящи са парче риба или месо и салата. Главното е да не се храните по-късно от 7-8 часа вечерта.
1-2 часа след вечеря изпийте чаша айрян или мляко и по този начин с настъпването на нощта няма да изпитате потребност да отворите хладилника.

Храненето по режим е само половината от необходимото, твърдят още диетолозите и съветват: "Главна задача е също да се научите да приемате умерени порции храна и да не оставате гладни. Наложете вето на алкохола: той не само съдържа много калории, но и ни кара да изяждаме повече от обичайното".

Следващата стъпка е намаляване на количеството сол. Солената храна изглежда по-вкусна и трудно можем да се ограничим с малка порция. Вместо сол (но без да я пренебрегвате съвсем!), използвайте повече подправки, които са способни да подържат апетита (с изключение на майонезата, оцета и горчицата).

Друг начин за намаляване на апетита е еднообразната храна. Разбира се, не трябва да изпадате в крайности и постоянно да се храните само със зеле или леща. Достатъчно е веднъж седмично да си организирате разтоварващ ден. Изберете си един продукт - плод, зеленчук, мляко, извара, месо или риба и през деня яжте само него. За този ден ще ви бъдат необходими 400-500 г месо или риба, литър айрян в съчетание с 300 г извара, половин килограм плодове или зеленчуци. След този разтоварващ ден ще ви бъде по-лесно да се придържате към разумна диета.

Не забравяйте да употребявяте продукти, богати на целулоза: плодове, зеленчуци, зърнени храни. Целулозата увеличава своя обем, запълва стомаха и дълго време осигурява чувство за ситост, съветват още специалистите.

здраве.bg