Да бъдем честни: испански, китайски, арабски и руски са сред езиците с нарастващо глобално значение.

Испанският е един от най-търсените езици по света, поради което популярността му в училищата се увеличава в световен мащаб. Какви са причините и защо трябва да научим испански?

Лесен за научаване

Снимка 345157

Източник: iStock

Арабският език има съвсем различна азбука, френският правопис и произношението са невероятно специфични и трудни, а китайците изискват уникални тонове. Писменият испански, от друга страна, е почти напълно фонетичен - много малко са думите, които не можем да произнесем на първо четене, без да сме учили езика до този момент.

Докато усвояването на по-задълбочено ниво на граматиката на испанския може да бъде предизвикателство, основната граматика е достатъчно ясна и много думи са подобни на английския.

Един нов свят

Снимка 345156

Източник: iStock

Да отидем до Испания и да видим чудесата на Барселона, Мадрид, Гранада и други градове може и да не ни звучи достатъчно изкушаващо, но какво ще кажете за Мексико, Куба, Латинска Америка? Има около 329 милиона испаноговорящи по света, които населяват едни от най-забележителните дестинации. Да се насладим на туристическите курорти в Канкун и да изследваме хиляди мили от евтини и красиви градове, плажове и пътеки в Латинска Америка, си е сериозен стимул.

Дори при посещение на популярни дестинации, в които се говори испански, боравенето с местния език ще ни даде добавена стойност, ще ни помогне да се измъкнем от етикета "туристи" и да опознаем истинската местна култура, нрави и обичаи.

Невероятни филми и книги

Снимка 345159

Източник: iStock

Около 100 успешни автора от 54 държави гласуват за романа "Дон Кихот де ла Манча" на Мигел де Сервантес за най-добра книга на всички времена и докато произведението от XVII век е широко достъпно на много езици днес, то - като всяка друга книга, е най-добро на оригиналния си език.

Други автори на испански език, които си струва да прочетем в оригинал са чилийският поет Пабло Неруда - много от творбите, на който не са преведени на всички езици, Габриел Гарсия Маркес, Роберто Боланьо, Марио Варгас Льоса и други.

А филмите? Звездните режисьори Педро Алмодовар, Алфонсо Куарон и Гийермо Дел Торо, чийто филми са просто шедьоври, трябва да бъдат достатъчна причина, за да ни убедят в богатството на испаноезичното кино, провокирайки желание да научим езика.

Помага на кариерата ни

Снимка 345160

Източник: iStock

Всеки допълнителен език, който учим и знаем е богатство, с което разполагаме, отключващо много врати с възможности. Испанският не е изключение. Той е официален език в 21 страни, което означава, че може да живеем, работим и въртим бизнес в и между тези 21 държави, ако знаем испански. Ами САЩ?

С такова голямо латино население в Америка и бум на латиноамериканската икономика извън САЩ, работодателите са отчаяни за хора, които говорят испански.

Малко факти
Големите корпорации осъзнават колко е важно да се постигне пазарен дял от покупателната способност на САЩ. В същото време Латинска Америка получава рекордните 174 милиарда щатски долара чуждестранни инвестиции през 2012 г. и компаниите навсякъде се разширяват там. PepsiCo обявява инвестиция от 5 млрд. долара в Мексико през януари 2014 г. И това са само няколко примера.

Дори британците го учат

Снимка 345162

Източник: iStock

В доклада Languages of the Future на Британския съвет се намират езици, които са важни за британските граждани и се основават на задълбочен анализ на културни, икономически и дипломатически фактори. Испанският оглавява списъка, следван от арабски, френски и мандарин, пише Independent.

Ако дори родната територия на английския език, която се намира само на няколко километра от Франция и в която дори не живеят толкова много испаноговорящи имигранти, е решила, че испанският език е най-добрият втори език за учене след родния им, тогава кои сме ние да спорим?