Чувството, когато видим бял косъм върху главата си, не е особено приятно, но от един момент нататък е неизбежно. При някои това се случва след като навършат 40, а при други първите бели косми се появяват още през двадесетте им години.

Грешки, които правим, когато подсушаваме косата си

Грешки, които правим, когато подсушаваме косата си

Какво й причиняват кърпата и сешоарът

Коренът на всеки косъм е заобиколен от малка торбичка - фоликул, а всеки един съдържа определено количество пигментиращи клетки. Те произвеждат меланин, а именно той е отговорен за цвета на косата ни. 

Снимка 345730

Източник: iStock

С напредване на възрастта пигментиращите клетки започват да изчезват, което води до намаляване на меланина. Тогава косата започва да придобива друг цвят, който не се харесва особено на повечето хора - бял, прозрачен, сребрист, но все в тази цветова гама.

Трайно изправяне на косата със 100% естествена процедура

Трайно изправяне на косата със 100% естествена процедура

Какво е taninoplasty (танинопластика)

Побеляването е свързано със стареенето, но при някои хора първите бели коси се появяват доста рано. Това се дължи на генетичната им предразположеност. 

Снимка 345732

Източник: iStock

А това, че силният стрес може да предизвика побеляване е недоказано твърдение, поне засега. Някои учени смятат, че продължителното излагане на стресови ситуации и проблеми може да доведе до нежелания ефект - бели коси. Тютюнопушенето също се отразява негативно върху цвета на косата ни.