Във вторник вечер беше извършено едно на пръв поглед смешно начинание, увенчало се с успех: изстрелването на свръхтежката ракета Фолкън Хеви, разработена от милиардера Илън Мъск и неговата компания SpaceX. На борда й имаше автомобил Tesla Roadster, "управляван" от кукла в скафандър. Може някои да се усмихват, като си представят това последното, но зад този необичаен експеримент се крият сериозни намерения.

Мисията беше успешна, въпреки че автомобилът ще подмине Марс и ще се насочи към Астероидния пояс, което се различава от първоначалните планове на Мъск той да влезе в орбита на Червената планета и да се носи около нея.

В момента колата се движи с 39 400 км/ч. Тя е оборудвана с камери и сензори, на таблото стои надписът "Don"t panic!" - препратка към "Пътеводител на галактическия стопаджия", а пътешествието на манекена в скафандър Starman се осъществява на фона на песента Life on Mars на Дейвид Бауи.

Под действието на космическата радиация автомобилът и неговият пътник ще се разпаднат с времето, като се очаква кожените и пластмасови части да го сторят в рамките на следващата година.

Защо беше нужно всичко това
(и какво значение има за бъдещето)

Мъск смята, че успехът на Фолкън Хеви ще предизвика истинска космическа надпревара. Изстрелването на ракетата струва само 90 милиона долара, докато цената при конкурента Делта IV Хеви например достига 400 милиона долара.

Други ракети, които може да бъдат изстреляни за същата цена, като Фолкън Хеви, са Протон (Русия) и Лонг Марч 5 (Китай), но те са способни да носят доста по-малко товар. Това ще окаже значителен натиск върху пазара на комерсиалните полети в космоса и надпреварата ще започне.

Част от компонентите на ракетата Фолкън Хеви са възвръщаеми и може да се използват повторно, а самата ракета е способна да изстрелва над 50 тона полезен товар.

Това ще позволи в бъдеще НАСА да се концентрира повече върху мащабни мисии, като полети до Луната и отвъд, и да остави околоземните полети на компании като SpaceX.

След успеха на Фолкън Хеви, компанията на Мъск вече може да насочи усилията си към следващия грандиозен проект - The Big Falcon Rocket. Това ще бъде най-мощната ракета на SpaceX, с 31 двигателя и възможност да транспортира хора далеч в Слънчевата система.

Вижте представянето на новия проект от самия Мъск във видеото по-долу.