Досега технологиите за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид - парниковият газ, на който се дължат промените в климата на Земята, включваха компресирането на газа до течност, транспортирането му до подходящо място и инжектирането му под земята.

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Как климатичните промени ще костват трилиони на икономиката

Инвеститорите по света предвиждат апокалиптичен сценарий

Този процес изисква високи температури, скъпо е, трудно осъществимо от инженерна гледна точка и съществува опасност от изтичане в околната среда.

Сега, учени от Университета RMIT в Мелбърн, Австралия, са открили по-устойчив подход - да превърнат газообразния въглероден диоксид в твърди въглища. Те споделят, че макар и да не могат да върнат времето назад в буквалния смисъл, превръщането на газа във въглища и закопаването им обратно под земята много напомня на това.

Снимка 412245

Източник: iStock

Екипът използвал течни метали като катализатор, което позволило процесът да се случва при стайна температура и да бъде ефективен и изпълним в голям мащаб.

Глобалният добив на ресурси и как той се отразява на Земята

Глобалният добив на ресурси и как той се отразява на Земята

Всеки от нас “консумира” по 10 тона на година

Страничен ефект от метода е и това, че така образуваните въглища могат да задържат електрически товар, което ги превръща в суперкондензатор и в бъдещето биха могли да бъдат използвани като компонент на превозните средства.

Облаците, въглеордният диоксид и още един неочакван ефект от замърсяването

Ще изчезнат ли облаците

И до какво ще доведе това

В хода на процеса се образува и страничен продукт, който може да намери индустриално приложение, тъй като представлява синтетично гориво.