Със сигурност се е случвало сънят да ни налегне на работното място и да се чудим или как да се преборим с него, или къде да му се отдадем поне за малко. А докато се притесняваме от шефско мъмрене, всъщност няма никаква нужда от него.

Защо ли? Защото кратката почивка на работното място (но не за обяд) може значително да повиши успеха ни. Между 20 и 40 минути дрямка се оказват повратна точка, след които нашата продуктивност скача неимоверно. В противен случай, може и 12 часа да стоим в офиса, и нищо полезно да не излезе от това.

Снимка 364615

Източник: iStock

Освен нулево желание за работа и отсъствието на физическа и умствена възможност да я свършим както трябва, липсата на почивка за сън по време на работния ден води до рязко покачване на нивата на стрес в организма. А оттам следват редица проблеми, които могат да засегнат зрението например.

Затова във все по-вече офиси (Nike, Google и Facebook) има пригодени места за почивка, а шефовете са все по-склонни да жертват половин час от работното време за сметка на по-добри резултати от работниците си.

Освен да върне силите, възможността да подремнем на работното място ни прави по-удовлетворени и заради факта, че не пренебрегваме нуждите на тялото, пише Daily Mail. А то има нужда от възстановяване не само вечер, но и по средата на работния ден.

Снимка 364618

Източник: iStock

Маргарет Тачър е един от най-ярките примери за последователи на тази практика. От 14:30 до 15:30 ч. тя не се занимава с нищо друго, освен да спи. А изследователите днес се надпреварват да доказват ползите от това прекъсване на работния процес.

Как да се заредим с енергия след безсънна нощ

Как да се заредим с енергия след безсънна нощ

И да направим деня малко по-безпроблемен

Сиестата предпазва и от сърдечно-съдови заболявания, защото способства за намаляване на кръвното налягане. И няма защо да чувстваме угризения - това е все едно да си вземем следобедна закуска, когато почувстваме глад. А ако и шефът ни мисли така, то тогава сме истински щастливци.