Необятната японска кухня предлага много интересни и вкусни специалитети, които се превръщат в предпочитана храна за много от хората в Западния свят. Сашимито е именно такова ястие - интересно и вкусно, което на всичкото отгоре подхожда към необходимото нарязване на рибата на резенчета като към истинско изкуство.

Изборът на риба за сашими

Когато говорим за сашими, често погрешно се възприема просто като парчета сурова риба. Сашими е част от японското гастрономическо наследство и включва не само разфасоването, но и артистичния аспект от презентацията на рибата пред клиента.

Главният готвач сам избира основните съставки с голямо внимание. Но сашими невинаги представлява нарязани на парчета риба, то може да бъде приготвено и от скариди или от миди. В някои случаи се прави дори и от месо.

Рибите, които най-често се използват в сашими, са тон, сьомга, скумрия и други.

Някои хора бъркат сашимито със суши, което е голяма грешка, защото в сашимито отсъства характерният за суши ориз.

Когато сушито е изкуство

Когато сушито е изкуство

Да ти е жал да го хапнеш

Едно голямо изкуство

Буквално, терминът "сашими" означава "нарязано тяло". Зад толкова семплото на пръв поглед приготвяне на това ястие обаче се крие ноу-хау, което изисква години обучение.

Съществуват не само специални техники за рязане на рибата, но и характерни начини в зависимост от нейния вид, с които се разкрива специфичната текстура и различния вкус на месото й. Всъщност, една и съща риба, приготвена от двама готвачи, може да изглежда съвсем различно. И това - единствено заради начина, по който е нарязана.

Ние определено симпатизираме на един японски сашими артист, който в профила си в Instagram качва такива прекрасни творения, че сякаш разказва приказка в чиния.

Разбира се, всичко, което се вижда на снимките по-горе, е само малка част от невероятните красоти, които Mikyou създава и качва в социалните медии.