Карането на велосипед е истинско удоволствие. Повечето от нас го свързват с детството, когато велосипедът се превръща в символ на свободата. Вече пораснали, много хора продължават да използват този екологичен начин за персонална мобилност в големите градове. И е напълно разбираемо - без задръствания, по-малки разходи, повече здраве, повече удоволствие.

В държави като България обаче има една голяма спънка. Тя се изразява в четири-пет месеца от годината, които всеобщото схващане определя за негодни за каране на велосипед. Оказва се, че ако следваме някои простички правила и се възползваме от чуждия опит, можем да удължим велосипедния сезон.

Разбира се, изключваме най-студените и заледени месеци, през които най-големите фенове на колелата е по-разумно да се ориентират към безопасните велоергометри във фитнесите.

И така, това са седем начина да се запазите топли, докато карате велосипед през зимата.

Снимка 386694

Източник: iStock

Спортна маска

Съвсем логично е, че за да запазим температурата в тялото си, трябва да покрием всяка част от него с подходящата материя. Ръкавиците и шапката са очевидният избор, но много хора забравят за врата.

Стандартните шалове не са особено подходящи, защото пропускат вятър, докато се движим. И тук на помощ идват спортните маски/яки. Ползват ги скиори, сноубордисти и велосипедисти. Продават се по спортните магазини и често са изработени от полар.

Лесни са за ползване и увеличават неимоверно комфорта през студените месеци. Допълнителен плюс е, че ограничават притока на леден въздух до дробовете, което предпазва от неприятни настинки.

Снимка 386691

Източник: iStock

Слоеве в облеклото

Когато човек иска да избяга от студа, първото, за което се сеща, е облеклото. Не трябва да се изкушаваме да обличаме дебели пуловери, а по-скоро да помислим за броя слоеве.

Въздухът между отделните слоеве действа като изолатор, което прави този тип обличане много по-ефективен от това да сложим тениска, дебел пуловер и огромна пухенка. Вместо това залагаме на термобельо с дълъг ръкав, клин, памучна блуза, непромокаем панталон и яке. Разликата ще е значителна.

Снимка 386690

Източник: iStock

Модерни материи

В стремежа си да останем сухи, често забравяме, че тялото ни трябва да диша, за да не се изпотим. В тази връзка разчитаме на модерни материи, които спират вятъра и влагата отвън, запазват топлината, но позволяват на кожата да диша.

Няма нищо по-неприятно от това да се изпотим, докато караме при температури около нулата. На пазара вече се предлагат достъпни и модерни материи, които могат да ни бъдат от полза.

Снимка 386692

Източник: iStock

Топли напитки

Винаги трябва да носим със себе си топла напитка. Чаят е особено подходящ и може да бъде съхраняван в бутилката на самия велосипед. Ако нямаме такава, слагаме малък термос в раницата си. Повдига морала и ни сгрява отвътре.

А и по време на спорт хидратацията е изключително важна. Нека шофьорите в колите на светофара да се чудят защо сме толкова доволни.

Снимка 386689

Източник: iStock

По-тихи улици

През зимата често е доста ветровито, а както знаем вятърът засилва усещането за студ. В тази връзка, трябва да планираме по-внимателно маршрута си и изберем по-тихи улици или алеи в парка, отколкото големи булеварди.

По-добре да покараме километър-два повече, но да не ни брули вятърът. Освен това, фучащите около нас коли със сигурност няма да са най-безопасното нещо, което ще ни се случи през зимата.

Топ трик

След всичко това вероятно се чудим как ли ще изглеждаме в офиса. Но, без притеснение - винаги можем да си носим в раницата прилежно сгънати "светски" дрехи и чифт обувки.