Когато заговорим за изчерпване на земни ресурси, най-често си представяме вода, петрол или някое друго полезно изкопаемо. Но никога не се сещаме за пясъка, който се оказва, че също е намалял драстично през последните десетилетия.

90% от световните плажове са се смалили със средно 40 метра от 2008 г. насам, пише Business Insider.

В същото време цената на пясъка се е увеличила петкратно за последните 30 години.

Причината е основно в главоломното строителство, което се случва през последните години в Азия, а, както знаем, пясъкът е основна съставка на бетона.

Снимка 375878

Източник: iStock

За построяването на болница или жилищна сграда са нужни над 3000 тона. За огромните хотели и небостъргачите ни е страх и да си помисляме.

Само за периода 2011-2013 г. в Китай се е излял повече бетон, отколкото в САЩ са успели да оползотворят за целия ХХ век. Нека помислим за секунда над това.

Най-застрашени са реките, тъй като пясъкът там е най-хубав и най-лесен за събиране.

Снимка 375879

Източник: iStock

Средното потребление на пясък в световен мащаб е около 50 милиарда тона на година, а всички реки на планетата произвеждат по-малко от половината на това.

Експертите са на мнение, че до края на този век 70% от калифорнийските плажове например ще изчезнат тотално, но последиците ще са също толкова драматични и в други части на света.