Добре знаем, че първото впечатление е от съществено значение за начина, по който ще се развият взаимоотношенията ни с даден човек. Знаем и че по дрехите посрещат. Но един професор от Харвард обяснява как точно се формира първата представа за някого, и в основата й е нещо не толкова очаквано.

Това са два въпроса, на които се опитваме веднага да си дадем отговори, и на базата на тях си правим преценка. Правилна или грешна - разбираме в последствие.

Мога ли да вярвам на този човек? Мога ли да изпитвам респект към този човек? Тези два въпроса и отговорите им спадат към две категории от психологията - топлина и компетентност.

Снимка 394696

Източник: iStock

Когато говорим за професионални взаимоотношения, по-важен ни е положителният отговор на втория въпрос. Искаме първо хората да ни преценят като достатъчно компетентни, което да ги накара да изпитват известна степен уважение към нас.

А когато запознанствата са лични и приятелски, по-важно ни е да излъчваме топлина, за да усети събеседникът ни, че сме надежди и може да разчита на нас. Ако погледнем от чисто човешка гледна точка, по-важно за нашето оцеляване е да преценим правилно дали може да се доверим на въпросния човек, отколкото дали той е някакъв авторитет за нас.

Но в днешно време сякаш желанието да вдъхнем респект излиза на преден план. А в него нищо чудно малко да се позабравим и да поукрасим нещата, след което е доста вероятно и да разочароваме събеседника си

Дори и да сме се доказали като достатъчно компетентни за дадена позиция, може да не я получим, ако човекът срещу нас изпитва колебания дали може да ни се довери, пише Business Insider.

Снимка 394700

Източник: iStock

Ако някой, на който искаме да повлияем със своята компетентност, ни няма доверие, то мисията ни е обречена. Затова винаги на първо място е създаването и печеленето на доверие, за което се изисква и малко повече разкриване пред събеседника. В против случай ще си останем мистериозни, непроверени и неавторитетни.