Въпросът защо се чувстваме привлечени точно от този човек, а не от друг, все още остава забулен в мистерия. Пак в нея е и питането според какви неписани критерии избираме партньора си. Но учените не лишават и единия, и другия от вниманието си.

Има ли правила при привличането и какво смята науката по този въпрос - на това обръщат внимание от Business Insider, като предлагат накуп точно тези от тях, които са подкрепени с научни изследвания.

Сигнал, стар колкото света

Има го във всички народи и култури по света. Смята се дори за вроден, съществува откакто всички нас ни има и, разбира се, означава само едно - отсрещната страна е заинтригувана от нас.

Става въпрос за бързото повдигане на вежди, в комбинация с широко отваряне на очи. Следва леко спускане на клепачите, накланяне на глава надолу и леко встрани и отклоняване на погледа.

Всичко това често е съпроводено от поставяне на длани върху лицето и нервно кикотене при свалянето им и се отнася за поведението на жените.

Снимка 374873

Източник: iStock

Подобни се разтварят в подобни

Това правило от часовете по химия се оказва приложимо и при връзките между хората. Установено е, че си избираме дългосрочен партньор, който има сходна с нашата привлекателност. Често сходни са дори чертите на лицето.

Изборът на по-красив партньор събужда тревогата, че тя или той може да изневери, а в обратния случай си мислим, че заслужаваме нещо по-добро.

Брадата е привлекателна за жените

Проучване от 2013 г. показало, че жените намират за най-привлекателни мъжете с равномерна брада, която не е твърде дълга. Брадата е символ на зрялост, мъжественост, но и известна агресия у мъжа.

Снимка 374867

Източник: iStock

Мускули, но не твърде големи

Според изследване от 2007 г. за дългосрочни връзки жените предпочитат мъже, които притежават добре оформени, но не твърде големи мускули.

Чувството за хумор

Има много проучвания, които доказват, че жените много по-силно се привличат от мъже, които успяват да ги разсмеят. В същото време обаче мъжете не са по-привлечени от жени, които ги разсмиват.

Научно доказани правила на привличането (част II)

Правилата на привличането, доказани и от науката (част II)

Как мъжете да бъдат по-атрактивни

Изследване от 2006 г. установило, че за жените е еднакво важно както да бъдат разсмивани, така и самите те да успяват да разсмеят партньора си. За да се чувстват привлекателни и привлечени, за мъжете важно е само последното.