Тази седмица светът се изправи пред загадка, достойна за Мълдър и Скъли от "Досиетата Х". В пустинята Ред Рок в щата Юта беше открит мистериозен метален блок от метал, за който няма никакви данни как, кога и от къде се е появил.

Откритието беше направено от няколко човека от екологичния департамент на Юта, които обикалят с хеликоптер и преброяват живеещите в района диви дебелороги овни. "Това е най-странното нещо, на което съм се натъквал, за всичките ми години летене," казва пилотът Брет Хътчингс пред KSLTV.

Предположенията за металния блок варират от арт инсталация на анонимен художник до извънземнен произход и пълна мистерия. Департаментът по гражданска защита на Юта разпространиха част от снимките и казаха, че тепърва ще разследват случая.

Ако става дума за арт инсталация, е напълно незаконно такава да се поставя на обществени места без одобрението от местните власти "независимо от коя планета е авторът й", казват от департамента.

Междувременно точното местонахождение на монолита беше установено от любителите на загадки, които започнаха да прииждат в Юта, за да се снимат с чудатия предмет, който е висок 3.6 метра и има три страни.