Вероятно заради факта, че кучетата са считани за най-добрия приятел на човека, между нас и тях има много прилики. И не говорим само за човешките заболявания, от които четириногите страдат. Нито за проявите на интелект, които ни карат да заключваме, че са по-умни от доста хора.

Според проведено наскоро в Унгария изследване, публикувано в The Royal Society Scientific Journal, кучетата също страдат от безсъние. И то не заради сложни химични и физични процеси, които протичат в тялото им, а заради натрапчиви и тревожни мисли.

Как да говорим на кучето си

Как да говорим на кучето си

И, не, не изглеждаме луди

Невъзможността да заспим заради препускащите една след друга мисли в главата ни не е никак непозната и на лаещите домашни любимци. Разбира се, те си имат други проблеми, не по-малко важни за тях.

Снимка 347429

Източник: iStock

В рамките на унгарското изследване е проследен сънят на кучета, които са били изложени на положителни и отрицателни емоции непосредствено преди това. Животните, обект на нежност от страна на стопаните си, имат по-дълбок и спокоен сън от тези, които са имали среща с непознат за тях човек, например.

Сънят на последните е накъсан, те се будят и по-скоро дремят, отколкото да спят дълбоко. Но пък заспиват много по-бързо и точно като човек след час-два са със широко отворени очи в леглото и броят часовете до съмване.

Снимка 347431

Източник: iStock

Науката все още не е напреднала толкова, че да знаем какво точно се върти в главата на домашните любимци. Но може да сме сигурни, че изпитват емоции, които имат и последващ ефект. Затова май няма толкова лошо кучето да спи в нашето легло. Така или ще си поспим сладко двамата, или ще си будуваме с компания, пише Vice.