След като движението за легализиране на марихуаната направи сериозни пробиви в Южна Америка, Северна Америка и части от Европа, още един континент се присъединява към районите, където "билката" ще бъде извадена от черните списъци.

Късно във вторник вечер, 24 септември, политиците в австралийската столица Канбера решиха, че от 31 януари 2020 г. жителите на града ще могат съвсем безнаказано да притежават, отглеждат и употребяват марихуана, съобщи CNN.

Новите правила ще позволят на местните австралийци да държат в себе си до 50 грама суха маса и да отглеждат до две растения на човек.

Все още не става ясно как държавата ще участва в регулирането и таксуването на печалбите от растението, но със сигурност ще научим повече по въпроса в месеците преди януари.

Решението е взето след години безуспешна борба срещу нерегламентираната продажба и употреба на забранената субстанция в страната, където именно канабисът е най-предпочитаното забранено вещество сред населението.

В периода 2017-2018 г. са извършени над 72 000 ареста за притежание и употреба на марихуана, като в 92% от случаите арестуваните са потребители, а не разпространители.

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Какво още означава това

Очаква се през идната година и съседната на Австралия - Нова Зеландия, да проведе държавен референдум за декриминализиране на канабиса.