На всеки се е случвало да си легне вечер, да се чувства адски уморен и просто да не може да заспи. Очите ни са все така широко отворени, както в разгара на работния ден.

Тялото иска покой, но мозъкът сякаш не може да превключи на режим "сън". В подобни случаи може да тестваме някои от тези трикове. (Доброто старо броене на овце също не е за подценяване.)

Черно на бяло

В повечето случаи в късните часове на денонощието през съзнанието ни прескачат въпроси, свързани с това какво имаме да правим на следващия ден и как ще успеем да се справим с всички задачи. 

Снимка 337045

Източник: iStock

Затова е добре след края на работния ден да систематизираме всички бъдещи задачи и да ги разпределим ясно. Така няма, вместо да спим, да се тормозим с въпроса до колко часа трябва да предадем проекта си.

Занимание

Ако все пак не сме се справили със задачата да дадем на мозъка си пълен покой от подобни въпроси, вариант е да почетем някоя книга, докато не го изтощим съвсем. Само едно важно уточнение - четивото не бива да е нищо вълнуващо, за да не постигнем обратен ефект.

Друг вариант е да си пуснем аудио книга или подкаст. Така мозъкът ни е зает с нещо неутрално, слуша и уж внимава, но не ни занимава с мислите, които не му дават мира. Шансът да се унесем се увеличава.

Снимка 337049

Източник: iStock

Далеч от леглото

Ако вечер изпитваме затруднения да се пренесем в страната на сънищата, то тогава трябва да си поставим ясно правило - лягаме си само когато сме наистина скапани от умора. А преди това може да се излежаваме на дивана и да гледаме телевизия или да свършим някаква работа.

Лягането в леглото трябва да се свързва само със сън, за да може мозъкът да го приеме като знак, че е време да си почине.

Съпровод

Никога не е късно да пробваме някое от всички приложения със звуци, които помагат заспиването. При бебетата например звукът на прахосмукачката или сешоара действа безотказно в повечето случаи.

Снимка 337047

Източник: iStock

Ние можем да си изберем между звуци от природата или музика за медитация. По-добре да не заспиваме със слушалки в ушите, а да пуснем на високоговорител.

Дишай дълбоко

Да контролираме дишането си е задачка, която може да дадем на неспокойния си мозък. Да вдишваме дълбоко и да издишаме бавно действа не само успокояващо, но и регулира пулса. Когато той спадне, автоматично се чувстваме по-релаксирани и готови за сън.

Силата на мисълта

Идеята е да насочим мислите си към неща, коренно различни от тези, които будят притеснение у нас. Като да мислим за предстояща ваканция или да си представяме какво ще облечем за сватбата, на която сме канени.

Ако тези идеи не ни помогнат на практика и безсънието ни мъчи достатъчно дълго, препоръчително е да се обърнем към лекар, защото то води след себе си редица вреди върху здравето.