Някои вярват, че нездравословното хранене е просто резултат от забързания начин на живот, който ни подтиква масово да се храним с готови храни и бързи закуски.

Но тъжната истината е, че ниските доходи са главната причина за нездравословната диета на милиони от нас, а яденето на пресни плодове и качествени храни представлява своеобразен лукс в днешно време, твърдят специалисти.

Според предишни проучвания лошото хранене се дължало най-вече на липса на здравословни алтернативи в някои по-изостанали региони на страните в Европа и Америка, където и нивата на заболявания били по-високи. Резултатите се базирали на факта, че в някои географски локации липсвали източници на прясна и здравословна храна, което ограничавало избора в магазините и заведенията за хранене.

Най-новите изследвания обаче показват, че сега здравословните храни се предлагат на много повече места. Това се дължи на глобализацията, но въпреки това нивото на болести, асоциирани с храненето в тези райони е почти непроменено. Задълбочените анализи установили, че основният виновник за консумацията на вредна храна е именно ниският доход.

Хората с ниски доходи, твърди проучването, са много по-склонни да се засищат с храна от улицата, както и с храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар - основни причинители на проблеми с кръвоносната система и редица органи.

Все пак решение има - учените твърдят, че обществата с по-нисък доход биха могли поне в известна степен да компенсират вредите от лошото хранене с повече движение и упражнения.