Едва сме дочакали да стане петък и, хоп - изведнъж отново е понеделник. Как става тази магия, не знаем и не може да си го обясним. Знаем обаче (при това доста добре) какво да направим, за да удължим усещането за уикенд.

Сън

Да, разбира се, че искаме да си наваксаме пропуснатите часове от работната седмица. Но ако и събота, и неделя се излежаваме до обед, в оставащото от дните време няма да свършим нищо смислено.

Пропуснем ли сутринта, сякаш сме пропуснали целия ден. А и нарушаваме режима си. Ако все пак сме решили да прегрешим със сън през уикенда, нека бъде с максимум два часа и само в един от двата дни.

Снимка 289793

Източник: iStock

 

Сутрин

Казват, че по нея се познавал и денят. Затова ако вместо в излежаване, я прекараме в приятна разходка в парка, със сигурност доброто настроение няма да ни напусне. Сутрешните тренировки също са добър вариант.

Движение

Когато сме на работа, вероятно прекарваме по-голямата част от деня в седнало положение. Затова е важно поне уикендът да избягваме колкото се може тази позицията на тялото.

Ако все пак сме решили да прекараме почивните си дни в домашна обстановка, добре е на всеки час да се раздвижваме за десетина минути, пише Reader's Digest. Разбира се, перфектният вариант, ако времето позволява, е разходка сред природата.

Снимка 369353

Източник: iStock

Спорт

Той не е само за гледане, а и за практикуване. Дори да не сме професионалисти, винаги може да се позабавляваме за час-два с тенис на маса, футбол, волейбол или федербал в парка.

Свобода

Приключваме с всички важни и не толкова приятни задачи в събота, и неделята си я оставяме само за нас. И за приятелите. И за семейството.

Не е добра идея единят ден да пуснем пералня, а на следващия да станем с мисълта, че трябва да бършем прах и мием прозорци. Мобилизираме се за няколко часа, след което се отдаваме на заслужена почивка.

Снимка 369354

Източник: iStock

Семейство

Въпреки че трябва да отделим време само за себе си, в плана ни за уикенда трябва да присъстват и споделени със семейството часове. Особено с тези, с които нямаме възможност да се виждаме през седмицата.

Така дори и да прекараме половината ден в сладки приказки и да не свършим нищо смислено, това време не се брои за загубено.

Колко багаж ни трябва за уикенд пътуване

Колко багаж ни трябва за уикенд пътуване

Няколко полезни съвета

В аванс

А вместо да оставяме куп домакински задачи за уикенда, по-добре да отхвърлим по-лесните от тях вечерите след работа. Така няма да посрещаме съботата със страх дали ще успеем да се справим с всичко.