В сезона на ваканциите ако имаме дете, значи имаме и една грижа повече, когато се подготвяме за път. Малкият член на компанията изисква не само повече багаж, който да има къде да съберем, но и много внимание към детайлите.

С кола

Дългите пътувания са трудно поносими за нас, възрастните, какво остава за децата... Добре е дестинациите, които избираме, да бъдат на не повече от пет-шест часа път. Ако ще предприемаме преход от 1000 км например, трябва да съобразим достатъчно дълги почивки, а най-добре и една нощувка, за да избегнем излишни нерви.

Децата от година нагоре трудно седят на едно и също място в продължение на няколко часа, без да не се изнервят. Добре е предварително да проучим маршрута и да набележим точки за спиране, където да се разтъпчем с хлапето.

Снимка 360672

Източник: iStock

По време на пътя вниманието на детето трябва да е постоянно ангажирано. Всеки родител знае какво харесва най-много на хлапето му. Любимите играчки са задължителни, предпочитани песни и аудио книги са добра алтернатива.

Ако хлапето е по-голямо, може да се развличаме заедно, като познаваме марките на минаващите коли.

Ако пък пътуваме с бебе, трябва да се съобразим - доколкото е възможно, с навиците му на сън, да вземем с нас и възглавничка или одеяло от леглото му, за да заспи по-лесно в колата или в хотела.

Със самолет

Въпросът след каква възраст може да качим бебето на борда, е доста относителен. Все пак, препоръчително е да има половин годинка

Снимка 360670

Източник: iStock

Задължително е чантата с всичките му принадлежности да бъде с нас, както и достатъчно дрешки и завивки, защото в самолета може да бъде доста хладно за едно бебе.

Добре е да предпочетем място до прозореца, за да си осигурим повече усамотение. За предпочитане са и местата в предната част на самолета, където стюардесите могат да ни окажат съдействие при наше желание или да погледат детето, докато отидем до тоалетната.

Кацането и излитането за мнозина не са от най-приятните усещания. А именно тогава бебетата на борда започват най-силно да плачат, защото промяната в налягането не им се отразява добре. В тези минути в началото и края на полета трябва да прибегнем до помощта на биберон или шише за храненето, които носят успокоение.

Снимка 360674

Източник: iStock

Настаняване

Когато пътуваме с дете, по-добрата алтернатива са апартаменти и къщи под наем, а не хотел. Така не само ще излезе по-евтино, но и изборът е доста голям. А и хлапето ще се чувства по-уютно. Хотелската стая определено не наподобява дом, а това води след себе си стрес.

Пътуване с приятели (и без проблеми)

Пътуване с приятели (и без проблеми)

Голямата компания - невинаги лесна задача

Ако все пак нямаме избор, трябва да опаковаме в багажа и няколко любими вещи от дома, които да помогнат на детето да се адаптира по-лесно.