85% от вредните за климата газови емисии, които човечеството създава, представляват въглероден диоксид. Останалите проценти са разпределени между азотния оксид и метана, но лидерството на СО2 е повече от абсолютно.

Свикнали сме да говорим за транспортната индустрия като основен замърсител на въздуха, но истината е, че тя отговаря само за 27.2% от изкуствено създадения въглероден диоксид.

Снимка 293145

Източник: БНТ

Електрозахранването и отоплението са обвързани с над 30% от всичкия СО2 в атмосферата - 15% от него идва директно от нашите домове.

Други основни източници на вредния газ са индустриалните земеделски предприятия и химическата индустрия.

Истината обаче е, че можем да спомогнем за редуцирането на СО2 в атмосферата, ако задружно предприемем съвсем малки промени в начина си на живот.

Пространството у дома

Всички можем да се съгласим, че не е редно милиони хора да живеят в жилища от по няколко квадрата, докато друга прослойка се шири в хол от 150 кв.м.

Защо да живеем в 6-метрово ремарке

Защо да живеем в 6-метрово ремарке

Уникален стил, архитектура и усещане за простор

Дори и да не сме от последните, много от нас обитават непропорционално големи за нуждите ни жилища, а това означава загуба на топлина и повече електричество за осветление и други нужди.

Снимка 379541

Източник: Baluchon

В този ред на мисли, важно е да направим крачки към постепенната подмяна на уредите ни с по-модерни и енергийно ефективни такива. В дългосрочен план спестяваме доста от сметки и в крайна сметка сме по-безвредни за околната среда.

Бъдещето вече е тук

Снимка 381964

Източник: Tesla

Наскоро научихме, че до 40% от европейците възнамеряват да за купят електроавтомобил или хибрид като следващо возило за семейството.

Европейците искат електрически коли

Европейците искат електрически коли

Идва ли нова ера в транспорта

Ако сме точили лиги по някое ретро BMW или УАЗ-ка за офф-роуд, е добре да размислим и да разгледаме какво предлагат големите производители.

Много готвят горещи електрически модели, които ще започнат да се появяват по улиците доста често само след няколко месеца.

Това ли ще е електрическият Smart

Това ли ще е електрическият Smart

Съмнителен външен дизайн, но пък отвътре...

Диета и... абе, всичко

Всички малки промени стават огромни, когато повечето от нас ги предприемат на индивидуално ниво - спасение от небето едва ли ще падне, уви.

Как да започнем да спестяваме, ама наистина

Как да започнем да спестяваме, ама наистина

“Не е богат онзи, който печели много...”.

Ако всички дружно започнем изневиделица да ядем само 30% по-малко месо от магазините, ще спомогнем за намаляването на въглеродните емисии от животновъдство с много повече от 30%, твърди проучване на университета в Единбург, Шотландия.

Снимка 344511

Източник: iStock

Можем сами да започнем да си правим пастата за зъби, верото, сапуна, шампоана и много други козметични и домашни продукти, с което лека по лека да намалим отпечатъка на химическата индустрия. Пък и избягваме досега с индустриални химикали.

Кокосово масло вместо паста за зъби

Кокосово масло вместо паста за зъби

Нещо, което задължително трябва да се пробва

Дрехите също са сфера, в която можем да направим значими за планетата промени, като например да започнем да пазаруваме повече от магазините за втора употреба и да използваме старите си дрехи за спорт и труд, вместо да даваме пари за нов, лъскав шушляк.