Лятото неизбежно е свързано с повече пътувания, което означава, че обикновено поверяваме растенията на грижите на някого. В много случаи обаче се налага да ги оставим на произвола на съдбата, разчитайки, че ще успеят да издържат, докато ни няма.

Homes and Property ни предлагат няколко съвета, благодарение на които, докато ние се забавляваме, цветята ни също ще бъдат щастливи.

Различна грижа за различните цветя

Започваме като обмислим обичайната грижа за всеки вид растение, тъй като различните  цветя имат различни нужди.

Например кактусът, който обикновено се полива само веднъж на две седмици през лятото, няма да се разтревожи особено от нашето отсъствие, докато на спокойствие си получава дневната доза слънчева светлина.

Също така някои "по-сочни" растения (като алоето например) издържат без вода, защото я задържат в листата си.

Снимка 347841

Източник: iStock

Разбира се, има и такива, които имат нужда от по-често хидратиране. Препоръчително е първо да ги полеем обилно, след което да се уверим, че е останала вода и в чинийката или кашпата им (в някои случаи може и леген), от където могат да си набавят допълнително.

Без директна слънчева светлина

Слънчевите лъчи ще изсушат почвата на растенията по-бързо, затова препоръчваме да не се оставят на пряка светлина.

Въпреки че нашите растения обикновено са щастливи в светли помещения, техните нови по-тъмни условия ще причинят по-малко щети от сухата почва, докато сме далеч и не можем да ги поливаме.

Да ги направим приятели

Групирането на всички растения заедно е един хитър трик, тъй като те ще създадат влажен микроклимат едно около друго, което ще намали отрицателните ефекти от рядкото поливане.

Снимка 346665

Източник: iStock

Едно хубаво потапяне във ваната преди да тръгнем няма да им е излишно също. Ако е извънредно горещо, поставянето на слой от влажен вестник върху горната част на почвата също ще помогне да се запази влагата.

Джаджи

Има сравнително добри джаджи, които помагат на растенията да не изсъхват, докато нас ни няма. Такива са водните крушки, които постепенно капят вода в почвата на растението, за да остане хидратирано.

Други ползват капкова напоителна инсталация, от която растенията изсмукват вода, ако е им е необходимо.

Биберон

Поставяме  единия край на влажно парче плат в почвата, а другия в чаша вода. Тъй като растението се нуждае от по-голяма влажност, то ще изсмуква от плата напоената вода.

Снимка 374345

Източник: iStock

Приятел в нужда се познава

Ако все пак имаме късмет с приятел, който обича растенията, винаги можем да го помолим да ги наглежда. Така със сигурност ще ни е по-спокойно и няма да се притесняваме, че някое ще изсъхне.