Домът е мястото, където трябва да се чувстваме наистина уютно. А това усещане се свързва не само с емоциите, но и със сетивата ни. Когато усещаме приятен аромат, това ни кара да се отпуснем и да забравим стреса. И винаги, когато го усетим, ще се сещаме за дома.

Вероятно всеки има ароматизатори с пулверизатор или от онези, които разпръскват аромат на определен интервал. Те обаче не са никак полезни за домашната атмосфера. Уханието им е прекалено натрапчиво и вредно за здравето.

Вместо тях, може да смесим една чаша топла вода, половин лъжичка сода за хляб, шест капки лимонов сок и 20 капки етерично масло по избор. След това може да напръскаме обилно помещенията и ще се радваме на дълготраен и естествен аромат.

Още по-продължителен ще бъде ефектът на натуралния ароматизатор, ако към него добавим и малко вода или чист спирт. С тяхна помощ водата и етеричното масло се смесват по-добре.

Снимка 328596

Източник: iStock

Подходящи комбинации на аромати са портокал и мента, портокал и канела, лавандула и канела. Може да заложим само на цитруси. Лавандулата действа успокояващо, а комбинация от мента и розмарин помага да се концентрираме, ако имаме да учим за изпит или да подготвяме проект, пише pinterest.com.

Снимка 328597

Източник: iStock

Ако някой е фен не само на вкуса, но и на аромата на кафетo, то и за него имаме идея. Просто трябва да поставим чаена свещ с мирис на ванилия в чаша, пълна с кафени зърна - от топлината те ще замиришат и ще се смесят с уханието на свещичката.