Учебната година, която започна преди няколко седмици, е стресираща не само за учениците, но и за родителите. И не говорим за финансовия аспект на подготовката на един ученик.

Мотивацията зависи от него самия, от учителите и не са последно място - от родителите. Да запалим в детето интереса към образованието понякога може да не е лесна задача, особено ако нямаме правилния подход. Ето няколко стъпки, към които е добре да се придържаме.

Позитивна нагласа

Ако постоянно повтаряме на детето, че богатите и успешни хора са не тези, които са се изучили добре, то тогава как ще успеем да го мотивираме да изкарва шестици?! Трябва да го убедим чрез думите и реални примери, че от образованието наистина има смисъл и че може да ни отвори много врати, които иначе ще си останат заключени. 

Децата попиват всичко от нас, затова нашата нагласа е и тяхната нагласа, поне докато не узреят достатъчно за нещата от живот.

Снимка 382559

Източник: iStock

Училищен живот

Ако дори не си правим труда да се явяваме на родителски срещи, това също е ясен знак за ученика ни, че подценяваме образованието и неговата важност. Вече има достатъчно начини да се включим в училищния живот, като например електронни дневници и Facebook групи.

Така и ще имаме обратна връзка с учителите и ще можем да реагираме навреме, ако детето ни промени поведението и представянето си.

Учене всеки ден

Не, не става дума за писането на домашните и скучните уроци в учебниците. Става дума за нещата от живота. Трябва да се стараем максимално да въвличаме хлапето във всички ежедневни дейности.

Днес ще се научи как да пресади цвете, утре - как да нареже зеленчуците за супата. Всичко това са нови знания и умения и разпалват любопитството за още и още.

Снимка 382563

Източник: iStock

Четене

Да отделим половин-един час вечер, за да почетем заедно с детето е наистина страхотна идея. Докато е по-малко ние му четем, а след това всеки се разполага удобно с любимата си книжка в ръка.

Да възпитаме любов към книгите още от най-ранна възраст е едно то най-добрите неща, които можем да направим за своето дете. Така и ученето и запомнянето на уроците ще е доста по-лесно, пише Hello.

Тестовете

Всички контролни и препитвания в час са си наистина стресиращи за детето. За да намалим неприятното изживяване, трябва да приложим ефективен начин за преговор. То ни разказва, ние - слушаме. Позволени са и малки хитринки и награди.

Също така, ученикът трябва да приема достатъчно вода, по-малко захар и да прекарва по-малко време с телефона, таблета или компютъра.

Снимка 382558

Източник: iStock

Домашните

Най-важното го оставяме за накрая. Защо ли? Защото ако сме се справили с предходните задачи, домашните няма да са никакъв проблем за нашия ученик.

Как пътуването с дете да не е кошмар

Как пътуването с дете да не е кошмар

На какво да обърнем внимание

Разбира се, трябва да му помагаме с каквото можем, но и да не правим грешката да го научим, че ние, а не той, има задължението да се подготви за утрешния учебен ден.