Как да се храним вкусно и здравословно по време на натоварена работна седмица си е голям проблем. Често пропускаме закуската или хапваме нещо не особено полезно, на обед също не отделяме достатъчно време за ядене и се задоволяваме само със сандвич, а на вечер наваксваме пропуснатото. И после недоволстваме от показанията на кантара.

Ако пък сме фитнес маниаци и спазваме строг хранителен режим, просто нямаме друг избор, освен да си приготвяме храната вкъщи и да разнасяме напред-назад едни кутии, които да ни осигурят всичко, от което имаме нужда.

Независимо дали заради режим, или просто от желание да ядем домашно приготвена храна, в която наистина знаем какво има, организирането на седмично меню си е трудна задача. Ето няколко полезни съвета, с които да я улесним.

Пазаруване

Преди да пристъпим към приготвянето на менюто, трябва да си набавим необходимите продукти. Добра работа ще ни свърши списък за пазаруване, с който да атакуваме магазина в събота или неделя. Можем да разделим продуктите на групи (млечни, месо, зеленчуци), за да ни е по-лесно и да не изпуснем нещо важно.

Снимка 387765

Източник: iStock

Изчисления

За да ни излезе по-изгодно, а и да не изхвърляме храна, трябва внимателно да изчислим колко порции е необходимо да приготвим. Ако искаме закуски, обеди и вечери от понеделник до петък трябва да приготвим 15 хранения. Но това не значи те да са напълно различни.

Например: приготвяме повече пилешко месо, което използваме за няколко различни рецепти и хранения - в салати и с различни сосове например.

Простота

Ако не сме много на "ти" с кулинарията, по-добре да се придържаме към прости и лесни рецепти - без прекалено много съставки. Най-важното правило е да приемаме разнообразна храна и хранителни вещества.

Остатъци

Да приготвим различни ястия за обедите и вечерите си е сложно, изисква и въображение (а и умения). Можем да си спестим доста нерви, ако просто оставим от вечерята за обяда на следващия ден.

Снимка 387767

Източник: iStock

Начин на приготвяне

И тук трябва да се придържаме към по-простите неща. За да бъде лесно и здравословно, най-добре да се оборудваме с мултикукър, в който просто поставяме необходимите продукти и чакаме крайния резултат, който след това разделяме на порции.

Съхранение

Разбира се, трябва да следим сроковете на годност на продуктите, които купуваме. Но и не бива да забравяме, че вече приготвената храна можем да съхраняваме до три-четири дни в хладилника. След това идва време за замразяване (ако е възможно, разбира се).

Опаковката

Важно е не само какво опаковаме, но и в какво го опаковаме. Кутиите за многократна употреба са предпочитан вариант, но трябва да намерим тези, които са с по-ниско съдържание на вредни вещества. Ако ще са от пластмаса, разбира се. Ако не - залагаме на стъклото или на алтернативи като бамбук.

Снимка 387769

Източник: iStock

Замразените храни

Нарязаните и готови да бъдат сготвени зеленчуци ни спестяват ценно време, когато готвим в по-големи количества. Няма от какво да се притесняваме, защото при тях съдържанието на витамини е същото, както при пресните.

Закуската

Много хора закусват едно и също всеки ден. И го правят не само защото им харесва, а и защото им е по-лесно. Разнообразието е хубаво нещо, но няма нищо лошо в това четири от пет дни да залагаме на плодово смути или кисело мляко с мюсли.

Вредната нездравословна закуска и влиянието й върху мозъка

Как вредната закуска влияе на мозъка

И то само за броени дни

Междинните хапвания

Трябва и за тях да помислим, защото именно когато ни пристърже между обяда и вечерята, се изкушаваме с най-вредните храни. Затова нищо не ни коства да си приготвим един банан или едно сварено яйце, които да ни спасят от глада и поредния вреден шоколадов десерт, пише Men's Health.