Повече от един милиард души на планетата нямат покрив над главата си - наистина стъписваща статистика за свят, в който частни компании изстрелват космически ракети и създават летящи таксита.

Icon е малка американска компания, която си е поставила за цел да измисли начин за премахване на този проблем в световен мащаб, и на наскоро провелата се световна конференция SXSW 2018 представи първата стъпка към решението.

Vulcan е първи по рода си 3D принтер, който само в рамките на едно денонощие може да принтира малка бетонна къща от 35 квадрата, предлагаща всичко необходимо за едно домакинство. Въпреки че идеята е била развивана от не една или две компании през последните години, Icon са първите, които предлагат подобна услуга за толкова кратък срок, само срещу 4000 долара.

Компанията е разработила технология, която осигурява много по-стабилна и топлоизолираща конструкция, надминаваща многократно всеки един конвенционален метод на строене. Освен това целият "строеж" се извършва без никакви отпадъчни материали, което прави услугата изключително рентабилна и природосъобразна.

Vulcan може да принтира в различни цветове и дизайни, като в момента компанията развива и метод за принтиране на два пъти по-големи къщи, без да променя цената от 4000 долара.

Целта на Icon e да принтира първото си цяло селище в Ел Салвадор, след което да се насочи към Африка и Азия, където да осигури дом на стотици милиони хора.