Всички знаем, че истинският шоколад се прави от какао. Знаем и за ацтеките, и за маите, и за Централна Америка. Това-онова се сещаме и за приготвянето и използването му.

Сега обаче ще стане въпрос за произхода и култивирането на самите дървета, от които - и преди хиляди години, и сега - получаваме какаото. И като казахме хиляди, то нека бъдем по-точни, защото вече е устовиха, че те се появяват преди 3600 години.

Твърдението е на екип, който изследва геномите (наследствената информация) на дървото и проследява техния произход. Учените, финансирани от шоколадовата фирма Mars, анализират т.нар. принц на какаото - рядък, ароматен вид, известен като Criollo, който е и първото култивирано какаово дърво.

Изследователите откриват, че дърветата са били "опитомени" в Централна Америка преди 3600 години, но всъщност са произлезли от поречията на Амазонка, в близост до съвременната граница на Южна Колумбия и Северен Еквадор, от древна зародишна плазма, известна като Curaray.

Снимка 348758

Източник: DV Chocolate

По това време популацията на дървото се състои между 437 и 2674  бройки. Разпространението му из другите области на тропическа Америка се е извършило от скитащите племена.

Отглеждането на какаото от индианците - по специално от ацтеките в Мексико и от маите в Централна Америка, е доказано със сигурност далеч преди откриването на Новия свят. Също както и фактът, че Христофор Колумб е донесъл първите какаови зърна в Европа като подарък за испанския крал.

Според Daily Mail произходът и култивирането на какаото, чрез пренасянето му в Южна Америка, помага и за разбирането ни за начина, по който хората се местят и установяват в Америка.

Снимка 329695

Източник: iStock

Убеждението, че горите по поречията на Амазонка са истинската родина на какаовото дърво, се поддържа и от факта, че тук дървото се среща в диво състояние много повече отколкото навсякъде другаде по света.

Какао за силен старт на деня

Какао за силен старт на деня

Закуска за шампиони