Колко дни да работим и колко да почиваме през седмицата? Ако смятаме, че балансът между свободното време и това, което прекарваме в офиса, нещо куца, то вече имаме сериозен аргумент, с който да подкрепим мнението си.

Световната организация по труда излезе с официално изявление, че работната седмица трябва да бъде от четири, а не от пет дни. Темата се дискутира от години, а напоследък се правят и реални тестове, за да се установи дали наистина това е по-добрият вариант за всички.

Снимка 374602

Източник: iStock

Един от последните се проведе в Нова Зеландия, в компания с 240 работника. След края на двумесечния експеримент, нивото на стрес при служителите е намаляло с близо 10%, а 78% от тях са категорични, че балансът между работата и личния живот най-сетне е постигнат.

Мениджърите също остават доволни от продуктивността на работниците, въпреки че са в офиса един ден по малко. Дори общото представяне на екипа се е подобрило, защото служителите не само дават, но и получават достатъчно от компанията, пише CNBC.

Когато нямаме достатъчно време да си починем и да се отърсим от стреса, логично е представянето ни на работното място да не е на ниво. Разсейваме се, демотивираме се и не сме продуктивни през цялото време. Взимаме си по-дълги почивки, закъсняваме, тръгваме си по-рано.

Снимка 374727

Източник: iStock

Установено е, че горе-долу в пет от осемте часа в офиса наистина вършим нещо полезно. Пет дни по три часа - минус 15 часа седмично. Така спестяването на един петък изглежда като наистина добра идея. С четири работни дни времето, в което мързелуваме в офиса, спада до около половин час.

Храните, които ни правят по-успешни в работата

Храните, които ни правят по-успешни в работата

Вечният проблем и няколко решения

Разбира се, малко работодатели мислят така. Но не са малко хората, които се опитват да ги убедят в противното.