Еднократните пластмасови чашки за кафе са един от най-честите боклуци, който оставяме след себе си. За щастие, на все повече места те се заменят от картонени. А група ентусиасти, начело с Джулиан Лехнър, стига до едно по-иновативно решение. 

Чашите за кафе на немската стартъп компания Kaffeeform са създадени от кафена утайка. Те са за многократна употреба и дори могат да се мият в миялната. Освен това, изглеждат доста добре и ще ни служат вярно с години.

Снимка 375759

Източник: Facebook / Kaffeeform

Е, ще трябва да преглътнем цената от около 20 евро, но поне след това ще можем да изхвърлим чашата без угризения на съвестта. Можем и да я върнем на компанията за рециклиране.

За направата на еко чашите се използва остатъчният материал от кафе напитките, които се продават ежедневно в заведенията в Берлин. Утайката, която принципно отива в кофата за боклук, се смесва с натурални лепила (като смола), за да се създаде специфична структура, която се моделира в няколко форми.

Създаването на цялостната технология за производство отнема на създателя на компанията цели три години. През 2015 г. чашите печелят награда за дизайн от Red Dot.

Процесът е изцяло механизиран. От килограм отпадъчен продукт се създават цели 15 чаши. Към тях вървят и чинийки.

А за опаковането на чашите са ангажирани изцяло хора със специални потребности. Всеки месец те подготвят 15 хиляди чаши, които се дистрибутират до девет страни, пише DW.