На всеки му се е случвало да има кофти ден, седмица или период, през което време да намери спасение в няколко чаши алкохол, с които да "удави мъката". Дали наистина ни става по-добре е спорно, но група учени дават едно привидно успокоение, което да използваме за оправдание, когато сме злоупотребили.

Оказва се, че в твърдението "пия, за да забравя", е по-скоро истина, отколкото нелепо извинение, изфъфлено след третата водка. А дори една чаша вино може да ни накара да забравим лошите спомени и да се фокусираме върху по-добрите моменти от миналото, настоящето и бъдещето.

Снимка 386304

Източник: iStock

Как става този номер

Когато попадне в тялото, алкохолът поема контрол върху пътя на спомените на чисто молекулярно ниво. Този път е свързан с гени, които кодират спомените като приятни и неприятни. 

Един от тях е D2-подобен рецептор. Той произвежда протеин за невроните, разпознаващи допамина - невротрансмитер, които е водещ за нашето усещане за задоволство и награда. Именно той започва да надделява, блокирайки пътя на лошите спомени.

С едно питие може да променим квалификацията на спомените си за средно един час, но с три питиета променяме представите си за случилото се през цяло денонощие.

Снимка 386302

Източник: iStock

А ефектът, като цяло, може да се обобщи така - колкото повече пием, толкова повече забравяме за злото около нас.

Неслучайно се казва, че пием, колкото за настроение. Но ако се унесем в чашките, ефектът на доминото ще неутрализира гени и лоши спомени за известно време, а след това ще ни връхлетят с пълна сила. Накуп.

Какво се случва с тялото ни, когато спрем алкохола

Какво се случва с тялото ни, когато спрем алкохола

Час по час, ден по ден

Учените предупреждават, че не бива да разчитаме на това, че алкохолът ни кара да се чувстваме по-добре. Истината е, че зад този мимолетен ефект се крие много по-дълготрайно задълбочаване на проблеми като депресия.