Няма нищо по-приятно от това да се сгушите в любимия си топъл пуловер, когато времето навън не е особено ласкаво. Колкото и да са меки за носене и да не искат гладене например, плетените дрехи имат друг недостатък - образуват малки неприятни топченца с течение на времето и по-усиленото им носене. За да не изглежда дрехата ви прекалено стара и занемарена, трябва да ги почиствате периодично. Ето четирите най-ефикасни метода за това.

Снимка 323121

Източник: iStock

Ножичка

Може да го ползвате, когато става дума за наистина големи топчета, които безопасно може да отрежете от материята, без да я нараните.

Шкурка

Използвайте най-дребната възможна. Прекарайте я само в една посока през образувалите се топченца, без да търкате. Може да си купите и специалния камък за плетива, който наподобява пемза и върши същата работа.

Самобръсначка

Използвайте остра и нова, а плетивото опънете добре на гладка повърхност. Прекарайте внимателно бръснача отгоре, след което оберете с ролка за почистване на дрехи.

Гребен за пуловери

Специалното приспособление е предназначено безопасно да премахва натрупаните топченца и си струва инвестицията, ако искате плетивата ви да са "в отлично здраве". Друг вариант е електрическата бръсначка за пуловери.