В края на студените месеци много хора разполагат с купчини и кофи пълни с пепел от камината, които не знаят как да използват и често просто изхвърлят в контейнерите.

Същата тази пепел може да се окаже доста ценна за онези от нас, които поддържат градина в двора си, и имат афинитет към използването на естествени материали в домакинството си.

Сапун

Снимка 419480

Източник: iStock

Пепелта от камината може да бъде превърната в сапун, ако успеем да си набавим и малко животинска мас. Пепелта се смесва и накисва с вода и сол, след което се вари до сгъстяване в микс с мазнините и се оставя да изстине. Това е и един от най-древните методи за приготвяне на сапун.

Дезодорант за животни

Останките от огън могат да бъдат ползвани и за премахване на упорити и неприятни миризми от домашни любимци. За да постигнем това, е нужно да натъркаме козината на животното с пепел и да повторим и потретим, докато миризмите не изчезнат.

Приложение в градината

Пепелта е добър метод за справяне с голите охлюви. Всичко, което трябва да направим е да разпръснем тънък слой пепел из градината, където животните обикновено преминават.

Снимка 419482

Източник: iStock

Останките от дървета съдържат високо ниво на калций, което ги прави подходяща тор за домати. Половин чаена чаша пепел до всеки стрък е добър начин да подхраним растенията си по естествен начин. 

Компостиране

Ако сме решили да компостираме хранителните си отпадъци, умерено количество пепел, добавено към компоста, ускорява процеса на разпад на органичните останки и повишава

Снимка 419483

Източник: iStock

хранителната стойност на компоста. Ако обаче добавим твърде много пепел, е възможно да възпрепятстваме естествените процеси на разпад и да навредим на организмите в компоста.

Полиране на сребро

Гъста смес от пепел и вода е един от най-добрите методи за полиране на сребърни аксесоари и посуда. Нанасяме сместа с твърда гъбичка леко и равномерно, и търкаме, без да натискаме, докато металът заблести.