Със затоплянето на времето ни се иска да бъдем колкото се може повече време навън. Освен ако не сме от онази специална порода домошари, която не заменя своята крепост за ясното небе и напичащото слънце.

Всъщност, часовете извън дома и офиса са от съществено значение за нашето физическо и психическо здраве. Разбира се, колкото повече сме сред природата, толкова ползите стават по-осезаеми.

Обобщението е дело на на журналистката Флорънс Уилямс от Business Insider. Тя прави обширно изследване по темата, като се допитва до редица специалисти в различни области. Повод за материала стават нейните лични проблеми, причинени от безкрайните часове на закрито. Ето точно как ни се отразява времето, прекарано навън.

Снимка 352276

Източник: iStock

Рестартираме

Надали има изненада в заключението, че времето, прекарано в съзерцаване на природни гледки, действа очистващо на мозъка. Колкото и стрес да сме насъбрали през седмицата, изпълнена със сложни задачи, релаксът на открито ще успее да ни предпази от умствената умора.

Голямото открито пространство, като поляна в планината, помага да сложим ред в главата и да наредим мислите си. А внушителните природни гледки, които ни карат да се чувстваме нищожни, са страхотна мотивация за действие.

Снимка 352274

Източник: iStock

Борим се

Борим се с депресията, с тревожността. Много изследвания по темата откриват пряка зависимост между времето, което прекарваме сред природата, и притъпяването на тревожността и негативните мисли.

Зелената среда подобрява както настроението, така и самочувствието. И, разбира се, успокоява. А ефектът върху психиката ще е още по добър, ако съчетаем престоя сред природата с леки физически упражнения.

Плюсове за организма има и нощуването навън. Две нощи на палатка редуцират значително нивата на кортизол (хормона на стреса). Доказано е, че при служители, чийто офис има гледка към планина, се чувстват по-малко стресирани.

Снимка 352277

Източник: iStock

Подобряваме

Според редица изследвания, разходките сред природата имат способността да подобряват нашата краткосрочна памет. Експерименти със студенти то Университета в Мичиган показва, че групата, която е трябвало да запамети отговори на тест и след това е изведена на разходка в близка гора, се е справила с 26% по-добре от състудентите си, направили обиколка на града.

Разходките сред природата подобряват и възможността да се фокусираме, както и когнитивните функции и креативността ни. Дори 20-минутна разходка в парка е в състояние да подпомогне справянето с важен проект в работата.

Укрепваме

Редица медицински и научни изследвания са в полза на тезата, че разходките в гората или планината подобряват защитните сили на организма. От там учените започват да работят и в нова насока - дали излетите сред природата не помагат и да се борим с болестта на нашето време - рака.

Снимка 352275

Източник: iStock

Засега са проведени предварителни проучвания, според които подобен тип активност подпомага производството на антиракови протеини в организма. И ефектът продължава около седем дни.

Необходими са обаче още много тестове, за да може да се потвърди подобна зависимост. Все пак е факт, че в планинските райони на Япония случаите на ракови заболявания са много по-малко.

Снимка 352278

Източник: iStock

Намаляваме

Намаляваме кръвното налягане и риска от ранна смърт. Затова и зелените площи в големите градове са от голямо значение за здравето на жителите им. На базата на анализи на данни може да се заключи, че хората, които живеят по-близо до паркове и се разхождат в тях, страдат от по-малко заболявания.