За съжаление през последните десетилетия ракът се разпространява значително не само сред хората, но и сред домашните любимци. Мислим си, че купувайки храна от ветеринарен магазин, даваме най-доброто на косматото ни другарче, но не винаги е така. Особено, когато взимаме евтини храни, които могат да бъдат с лошо качество и да са пълни с химически добавки, консерванти и бои.

В скорошно проучване се установява, че една трета от диагностицираните с рак кучета биха могли да го избегнат, ако са на различна диета. Храната е от решаващо значение за тях в случай на рак. Според изследването проблемът е в сухата храна и кучешките бисквитки, които съдържат в излишък Омега-6 мастни киселини - виновниците за увеличаване на възпалението, клетъчното развитие и коагулацията, пишат от Hola.

Нискокачествена храна

Снимка 373124

Източник: iStock

Контролът за качеството на храните в случая на кучешка храна не е толкова строг, колкото при хората. Именно некачествената храна е основната причина за рак при кучетата, която заедно със застоял начин на живот и броя на нарастващите години, води до смъртта на животното.

Ето защо при избора на храна трябва да се уверим, че има високо съдържание на протеини, че е направена от натурални продукти и че не съдържа зърнени храни. В допълнение можем да предложим на кучето и някои полезни блюда от нашата трапеза, които ще му помогнат да укрепи здравето си и да се предпази от множество заболявания, като рак например.

Храни, които да включим към диетата на домашния любимец

Снимка 375479

Източник: iStock

Ябълка
Премахваме семките (защото са токсични за кучето) и даваме на косматото ни другарче няколко парчета ябълка ( по възможност да не е червена), която ще му осигури многобройни антиоксиданти.

Банан
Кучето ни трябва да консумира банан в умерени количества, защото плодът съдържа много глюкоза. Но също така има много предимства, тъй като е богат на витамин В6, витамин С и калий. Бананите са естествен пробиотик и са от голяма помощ, ако домашния ни любимец има диария.

Броколи
Много питателна храна, богата на фибри и витамини А, С и К. Нейните фитохимикали предпазват кучето но от някои заболявания. Много е важно, да е добре приготвена.

Червена чушка
Трябва да я даваме сурова и без семена. Червената чушка е най-добрият избор, защото е богата на бета каротин, антиоксидант и има високи количества витамин С.

Магданоз
Това е противоракова храна, която задължително тябва да добавим в малки количества към обичайната диета на нашето куче.

Кучетата и забранените храни

Кучетата и забранените храни

Защо не е добре да му даваме шоколад