Темата за ефектите на технологиите върху детското развитие получава все повече внимание, като за всички е добре известно, че децата в днешно време страдат от занижена концентрация, високи нива на стрес и изпитват трудности в социални ситуации.

От съвсем ранна детска възраст децата днес са приковани към лъскави екрани и са опиянени от хилядите картинки, игри, видеа и какво ли още не, които технологиите им предоставят. 

Един от най-ефективните методи за противодействие срещу "дигитализирането на детството" е времето, прекарано сред природата, казват от университета в Илинойс, САЩ.

Снимка 411888

Източник: iStock

Според американските учени, редовните занятия на открито и в близък контакт с природата помагат не само за личностното развитие и психологическото здраве на децата, но имат ефект и върху резултатите им в училище и способността им да учат.

Защо трябва да прекарваме повече време сред природата

Защо трябва да прекарваме повече време сред природата

Ползите са не една и две

Времето сред природата прави малчуганите по-концентрирани, сваля нивата на стрес, завишава дисциплината им, мотивацията им и ангажираността им с отделни задачи. 

Снимка 411887

Източник: iStock

Сред природата те изграждат по-пълноценни и балансирани взаимоотношения с връстниците си, по-склонни са да си помагат и да упражняват колективна креативност.

Учените твърдят, че не е нужно детето ни да се превръща в Маугли, за да усвои тези ползи. Достатъчно е контактът с природата да е редовен, като дори гледката към дървета или зелени площи от детската стая може допринесе за здравословното развитие на детето.

Не трябва да лишаваме децата от скуката

Не трябва да лишаваме децата от скуката

Скуката гради характер, смартфоните - не