Някои мъже считат за крайно мъжествено това да не търсят лекарска или каквато и да е помощ, когато се сблъскат с някоя болежка или неразположение.

Това е едно от най-глупавите неща, които един мъж над 25-годишна възраст може да направи, тъй като по този начин можем да си създадем хронични проблеми, с които лека по лека самите ние ще свикнем, но тялото ни - не.

От здравната асоциация One Medical твърдят, че е важно всеки мъж да си направи цялостен преглед на всички системи в тялото, когато навърши четвърт век.

Ако при този преглед всичко е наред, можем да сме спокойни до 35-годишна възраст, защото през периода от 25 до 35 се счита, че мъжът е здрав и енергичен.

Снимка 389276

Източник: iStock

35-те години обаче са преломен момент за мъжкото здраве, казват експертите. Тогава е добре да започнем регулярни ежегодни прегледи, дори и да нямаме конкретни оплаквания.

Това е възрастта, в която е добре да почнем да следим холестерола си, както и здравето на простатата.

Ракът на простатата може да бъде преборен с ранна диагноза и затова мъже с генетична предразположеност към заболяването трябва да се преглеждат на всеки шест месеца.

След като чукнем 40, е важно да проверяваме кардиологичното си здраве поне веднъж на всеки две години, като поне веднъж в годината даваме кръв за лабораторни изследвания.

Снимка 389277

Източник: iStock

След 50-ата година рискът от рак на дебелото черво при мъжете рязко се повишава и това е моментът, в който да започнем редовна колоноскопия и да вкараме повече фибри в диетата си.