Ако сме от феновете на сладките храни и не издържаме и ден без да си похапнем нещо вкусно, но не толкова полезно, вероятно все си обещаваме, че ще вкараме хранителните си навици в строй.

И все не ни се получава. Да, тортичките и всички изкушаващи десерти може да са вкусни, но правят куп поразии в организма ни.

А за повечето сладки продукти има по-полезна алтернатива, като тя в никакъв случай не е свързана с лишаване от чувството за сладост.

Мед

С него можем да заменим захарта, която слагаме в кафето и чая. Именно лъжичките в кофеиновите напитки са голяма част от дневния прием на захар. А медът не само че е по-полезен, но дори е и по-сладък.

Снимка 344575

Източник: iStock

Няма и как да ядем прекалено много мед. Е, да, може да ни стане прекалено сладко по някое време, но поне преяждането ще мине без последствия.

Сушени плодове

Те са алтернатива на бонбоните. Ако сме тествали всевъзможни видове шоколадови и захарни изкушения, сега е ред да пробваме различни плодове и да намерим най-любимите сред тях.

Освен че съдържат достатъчно захар, но естествена, плодовете имат и добавена стойност.

Снимка 372247

Източник: iStock

Сушените праскови например укрепват кръвоносните съдове, стафидите подпомагат нервната система, сините сливи се борят с умората, а фурмите ни зареждат с енергия.

Натурален шоколад

Той е по-полезната алтернатива на млечния си събрат. В него се съдържа повече какао и по-малко захар. Няколко парченца тъмен шоколад подобряват настроението и продуктивността.

Сладко и желе

С тях можем да заменим кексовете и тортите. Е, да, насладата не е същата, но поне не съдържат мазнини. Желето пък съдържа пектин, който е полезен за кожата, косата и ноктите. Мармаладът и сладкото пък, ако са истински, съдържат витамини.

Снимка 372248

Източник: iStock

Ядки

Те са една не толкова сладка, но определено по-полезна алтернатива на любимите бисквитки. В ядките се съдържат полезни мазнини, витамини и минерали, които подпомагат правилното функциониране на мозъка и целия организъм. Освен това, засищат глада.

Иран, яхчалите, фалуде и защо Италия не е родината на сладоледа

Родината на сладоледа не е Италия

Ето как и къде започва всичко

Сладолед

По-добре е да предпочетем нещо пред някой мъфин например. Причината е, че тялото ни ще изгори повече от приетите калории, за да затопли сладоледа и да успее да го преработи.