След края на детството всеки от нас много бързо разбира, че щастието не е даденост или константа, а е по-скоро процес със спадове и възходи, който е строго индивидуален за всеки човек.

В същото време обаче учените казват, че за почти всички хора по света щастието се проявява като графика във формата на буквата "U".

Според проучване, публикувано в Националното бюро за икономически изследвания в САЩ, човек е най-щастлив в първите си 18 години на този свят.

Снимка 461822

Източник: iStock

След това настъпва период на объркване, търсене, несигурност и тревога, който може да продължи над 20 години.

Същото проучване разглежда показателите на хора от общо 132 държави и разкрива, че това правило не зависи от географското ни положение.

Според резултатите в него най-ниската точка на щастието се появява на възраст от 47 години, след което нещата отново поемат в позитивна посока.

Tова е периодът, в който хората най-често определят себе си като самотни, депресирани, тревожни и притиснати от обстоятелствата на живота си.

Снимка 461823

Източник: iStock

Единствените изключения тук са при хората, които на тази възраст могат да се похвалят със стабилна и развиваща се кариера, и с хармонични отношения в семейството.

Добрата новина е, че статистиката сочи, че само след около година и половина, на средна възраст от 48.2 години, линията на щастието отново тръгва нагоре и продължава да расте.

Смисълът на живота, на каква възраст го откриваме и защо не е добре да го търсим твърде усилено

На каква възраст откриваме “смисъла на живота”

Хубаво е да не го търсим твърде усилено

Според настоящото проучване пикът й е налице на възраст от около 70 години, след което благосъстоянието на човек зависи най-вече от здравето му и качеството на отношенията му с най-близките му хора.