Акнето е едно от най-неприятните явления в юношеството, на за съжаление то може да продължи да ни тормози и в по-зряла възраст.

При тийнейджърите проблемът най-често е резултат от бушуващи хормони, търсещи своя баланс, но при възрастните пъпките са показател за нещо друго - за стреса, съпровождащ живота на всеки от нас.

Затова и следващите четири предложения имат значение за всеки и са особено ефикасни за справяне с акне, причинено точно от стрес. Съветите са напълно безвредни за кожата, за разлика от повечето фармацевтични кремове в аптеките.

Хамамелис

Хамамеисът е ползван още от индианците за лек на рани и кожни заболявания. Може да се снабдите с извлек от него в повечето био аптеки и да нанасяте много малки количества директно върху проблемните зони сутрин и вечер. Хамамелисът по естествен път изсушава мазните и зачервени зони, без да уврежда кожата.

Зелен чай

Зеленият чай е един от най-силните антиоксиданти. Той премахва микробите и инхибира работата на мастните клетки. Сварете чай, изчакайте да изстине, напоете мек и чист плат с хладката отвара и разтрийте добре, където има нужда.

Лайка

Тя има свойствата да предотвратява и лекува възпаления от всякакъв характер. Имате две опции - да смесите парченца суха лайка с малко количество топла вода, докато се получи паста, която след това да нанесете върху проблемните зони; или да следвате същия метод, както при зеления чай.

Алое

Ако страдате от акне, със сигурност знаете, че голяма част от фармацевтичните решения са базирани на Алое Вера. Алоето помага при всякакви раздразнения и възпаления на кожата и ускорява заздравителните процеси в нея. Вместо да купувате мазила, откъснете стрък алое и изцедете максимално количество от сока му върху чист плат или памук. Нанесете върху кожата и оставете за известно време.