Акнето е едно от най-неприятните явления в юношеството, на за съжаление то може да продължи да ни тормози и в по-зряла възраст.

При тийнейджърите проблемът най-често е резултат от бушуващи хормони, търсещи своя баланс, но при възрастните пъпките са показател за нещо друго - за стреса, съпровождащ живота на всеки от нас.

Затова и следващите четири предложения имат значение за всеки и са особено ефикасни за справяне с акне, причинено точно от стрес. Съветите са напълно безвредни за кожата, за разлика от повечето фармацевтични кремове в аптеките.

Хамамелис

Снимка 316490

Източник: iStock

Хамамеисът е ползван още от индианците за лек на рани и кожни заболявания. Може да се снабдите с извлек от него в повечето био аптеки и да нанасяте много малки количества директно върху проблемните зони сутрин и вечер. Хамамелисът по естествен път изсушава мазните и зачервени зони, без да уврежда кожата.

Зелен чай

Снимка 316485

Източник: iStock

Зеленият чай е един от най-силните антиоксиданти. Той премахва микробите и инхибира работата на мастните клетки. Сварете чай, изчакайте да изстине, напоете мек и чист плат с хладката отвара и разтрийте добре, където има нужда.

Лайка

Снимка 316487

Източник: iStock

Тя има свойствата да предотвратява и лекува възпаления от всякакъв характер. Имате две опции - да смесите парченца суха лайка с малко количество топла вода, докато се получи паста, която след това да нанесете върху проблемните зони; или да следвате същия метод, както при зеления чай.

Алое

Снимка 316491

Източник: iStock

Ако страдате от акне, със сигурност знаете, че голяма част от фармацевтичните решения са базирани на Алое Вера. Алоето помага при всякакви раздразнения и възпаления на кожата и ускорява заздравителните процеси в нея. Вместо да купувате мазила, откъснете стрък алое и изцедете максимално количество от сока му върху чист плат или памук. Нанесете върху кожата и оставете за известно време.