Малко са спортовете, които успяват да ни осигурят тренировка на почти всички мускули. Като започнем от сърцето, минем през тези на краката и ръцете и стигнем до коремните. Един от тях е катеренето.

И в случая не визираме само изкачването на стръмни планински върхове, но и практикуването му в зала, на стена. Това е по-популярната и достъпна алтернатива на този спорт, който не е никак за подценяване.

Снимка 341182

Източник: iStock

Мускулите на бедрата и торса са в постоянно напрежение, за да задържат долната част на тялото върху стената. След това напрежението се пренася върху ръцете и корема, за да се изкачим нагоре. А междувременно трябва да поддържаме постоянен баланс, който държи мускулите ни стегнати.

Катеренето се смята за комплексна тренировка заради разнообразните движения, предлагащи различно натоварване върху мускулните ни групи. Няма две еднакви трасета, което прави катеренето винаги различно.

Снимка 341184

Източник: iStock

А и здравословната доза страх от това предизвикателство допълнително забързва пулса и води до повече изгорени калории. Концентрацията и балансът, които катеренето изисква, способстват за подобряването на мозъчните функции, както и тези на опорно-двигателнaта система и вестибуларния апарат, пише Time.