Има различни причини, поради които някои дами прибягват до употребата на спрей тен - желанието за бърз и равномерен "загар" или пък здравните рискове от излагането на слънце и посещението на солариума.

Каквито и да са причините, ако сме решили да се подложим на процедурата, е добре първо да се запознаем с някои любопитни факти около нея.

Веществото, което кара кожата да потъмнява при употребата на изкуствен тен, се нарича дихидроксиацетон или DHA. То е използвано за първи път през 60-те години, но поради недоброто му пречистване, оцветявало хората в оранжево. Подобен ефект понякога се наблюдава и днес.

DHA оцветява повърхностния слой от мъртви клетки върху кожата, като за протичане на този процес е необходимо да мине известно време. Поради това, в спрея често се добавят временни оцветители, тъй като клиентът иска да види незабавен ефект. Тези оцветители се отмиват с първия душ или при изпотяване.

Снимка 361153

Източник: iStock

Ето и няколко полезни съвети:

  • Тъй като кожата се обновява непрекъснато, изкуственият тен се задържа само около седмица. За малко по-дълготраен ефект е добре преди процедурата да отстраним от кожата си мъртвите клетки с помощта на скраб за тяло или друг ексфолиант.
  • Не трябва да се обезкосмяваме непосредствено преди процедурата, тъй като това ще раздразни кожата ни - най-добре да го направим предишния ден.
  • Хубаво е да обърнем внимание дали салонът е добре вентилиран, да внимаваме спреят да не попада в очите и да не го вдишваме.
  • Не трябва да оцветяваме дланите и стъпалата си - неестествено е. Ако все пак това се случи, може да отнемем от цвета чрез памуче с кислородна вода или сода.
  • Ако повторим процедурата преди старият тен да е паднал напълно, ще станем на петна.
Какво представлява слънчевото изгаряне

Кожа с часовников механизъм

Какво представлява слънчевото изгаряне

Не бива да забравяме, че изкуственият тен не предпазва от слънцето и няма никакви защитни функции против изгаряне и последствията от него!