Всеки, който е летял със самолет за повече от час-два, е запознат с особените усещания в тялото си след кацане - жажда, обърканост, сънливост, раздразнителност.

При по-дългите полети тези симптоми са още по-изявени, а биологичните ни часовници се нуждаят от поне няколко дни, за да влязат в крак с часовата зона.

Дехидратация

Снимка 348319

Източник: iStock

Тялото се лишава от по около литър и половина вода за всеки три часа полет, което може да доведе до главоболие, замаяност и намален имунитет.

Влажността в самолетните кабини често е под 10%, а повечето от нас пропускат да си купят вода, когато тя не влиза в цената на билета.

Препоръчително е преди полет да пием колкото може повече вода, а по време на полет да дишаме предимно през носа, за да намалим ефектите на дехидратация в дихателните пътища.

Грипове и настинки

Често се случва да слезем от дълъг полет със сухо и дразнещо гърло, отдавайки го на по-ниската температура в кабината. Въпреки че тя определено играе роля, истината е, че въздухът, който дишаме по време на полет, не е свеж и много малка част от него идва отвън.

Снимка 348316

Източник: iStock

По-голямата част е смесица от газовете, които вече са в кабината и циркулират в климатичните системи на самолета. Това означава, че шансът да влезем в контакт с вирус или бактерия, които някои друг пътник носи, е много по-голям, отколкото при който и да е друг транспорт - 100 пъти по-голям, отколкото при пътуване с влак, твърди NASA.

Подуване и газове

Снимка 348320

Източник: iStock

С промяната в атмосферното налягане, газовете в тялото ни са първата индикация, че не се намираме в нормалната си среда. Подуването на стомаха и заглъхването на ушите са най-честите симптоми при полет, които могат да останат с нас часове, след като сме кацнали.

Радиация

Снимка 348317

Източник: iStock

Пътниците в самолет са изложени на същата радиация, на която се излагаме и при рентгенови снимки. Въпреки че подобен риск има и докато сме на земята, при по-дългите полети ефектите на магнитните вълнения в космоса са много по-очевидни - главоболие, промяна в кръвното налягане, неприятен вкус в устата, дисбаланси във вестибуларния апарат и други.