Наскоро Световната здравна организация (СЗО) публикува препоръките си за ограничаване на времето, което децата прекарват пред екран. 

Според СЗО, деца на възраст до една година не бива да имат какъвто и да било досег с екран, докато децата на възраст между една и пет години трябва да прекарват по-малко от един час на ден с джаджа с екран. 

Противно на очакванията ни, тези препоръки не са базирани на това, че взаимодействието с екрани може да причини вреди на детското здраве.

Снимка 420760

Източник: iStock

Мнението на експертите на СЗО е, че прекарването на твърде много време пред екрана в тази възраст може да лиши децата от изграждането на навици и възприятия, които могат да бъдат създадени чрез игри с други деца, чрез време, прекарано с родители и роднини, и чрез игри с играчки.

Децата, телефоните, таблетите и колко време трябва да прекарват с тях на ден

Колко време трябва да прекарват децата пред компютъра

Същото важи и за смартфона и за таблета

В този период децата изграждат основните си представи за реалността и някои ключови способности, като разпознаването на емоции у други хора, способността сами да организират времето и забавлението си, създаването на връзки с други деца и т.н. 

Така честото и продължителното взаимодействие с екран в ранна възраст може да доведе до трайна неспособност за адаптация към истинския живот и забавяне в развитието на ключови човешки качества и способности, твърдят от СЗО.

Децата, родителите и колко е важно вниманието

Какво прави децата умни и успешни

Ключът е в родителите