Добре известен за науката факт е, че ниският социалноикономически статус оказва влияние върху развитието на тялото и цялостното здраве на човека. Живеенето в беднотия и тежки условия се отразява и върху сърцето, има връзка с развитието на диабет, рак и хронични инфекции.

Наскоро учени от университета в Илиной, САЩ, са установили, че немотията оставя трайни белези върху човешкото ДНК, които се предават от поколение на поколение.

Безпаричието може да афектира проявлението на до 10% от всички гени на човек, но това не означава, че децата, носещи гени на бедни родители, са обречени също да живеят бедно.

Снимка 416394

Източник: iStock

Потомците на родители с ниски възможности обаче са по-склонни да имат проблеми в развитието си и да изпитват различни здравословни проблеми по-късно в живота си, дори и да успеят да постигнат финансова и социална стабилност.

Гените, хормонът окситоцин и какво общо имат с любовта

Какво общо имат гените с брака

И можем ли да сме обречени на щастие

Учените изтъкват, че в миналото голяма част от хората са живели в тежки и мизерни условия, което неминуемо оказва влияние върху проявлението на човешките гени днес. 

Така телата на много хора в днешно време "помнят" условията на мизерия от миналото, независимо дали днес тези хора се радват на хармоничен и богат живот.

Гените, дълголетието и наистина ли е наследствено

Наследствено ли е дълголетието

И да, и не