Алергиите са все по-разпространено заболяване в световен мащаб, а тези към храни - още повече. Алергените се оказват не само във въздуха, но и в чинията ни, но често разбираме за тях чак след като се прояви определена реакция. Ето как учените си обясняват това явление.

Хранителните алергии се наблюдават най-вече при малките деца. Първите проявие възможно да са още в бебешка възраст, а като основни алергени могат да се определят глутенът, лактозата и ядките.

Случаите на алергични пристъпи с фатален край в световен мащаб непрекъснато се учеличават. Зачервяване на кожата, обриви, обилно потене и затруднено дишане са сред другите най-чести признаци на алергични реакции.

Снимка 397797

Източник: iStock

Медицината не може да даде конкретен отговор защо се увеличава броят на хората и най-вече на децата, страдащи от хранителни алергии. Но тази тенденция е факт и е доста притеснителна. А предположения все пак не липсват.

Използването на все химикали в земеделието, генно-модифицираните култури, промените в климата, замърсяването на околната среда се смятат за причинители на по-големия брой хранителни алергии. Също така, пазарът се разширява все повече и можем от най-близкия супермаркет да си купим култури, до които преди това не сме имали достъп.

Има и една интересна теория, според която подобрената хигиена в модерното общество също води до появата на алергии, защото антителата, които се борят с микробите и бактериите са същите, които противодействат на алергените. А когато те нямат работа заради чистата среда около нас, е по-възможно да развие алергия.

Снимка 397800

Източник: iStock

Смята се, че витамин D подпомага успешно имунната система и ни помага да се борим с алергиите. Но това е и витаминът, от който все по-често може да не си набавяме достатъчно количество. По цял ден в офиса и без особено време за разходки на слънце. Какво е решението - допълнителен прием на витамин D.

Има и една друга теория, според която дали ще развием алергия към някоя храна, която има потенциал шанс да ни алергизира, зависи от това колко често и в какви дози сме я приемали от най-ранна възраст. Според учени, можем да имунизираме децата, като им даваме ядки например - по малко и не особено често, но да имат досег с този алерген, за да изградят антитела за него.

Снимка 397798

Източник: iStock

Разбира се, повишеният брой регистрирани случаи на хранителни алергии се дължи и на факта, че все повече се интересуваме от тези заболявания, посещаваме специалисти и непоносимостта към различни храни се диагностицира.

Махмурлук или алергия към алкохола

Махмурлук или алергия към алкохола

Как да ги разпознаем

Именно това е и препоръката на лекарите - посещение при алерголог и пълен набор от изследвания за алергени или поне за най-често срещаните. Така можем да си спестим много неприятни изненади, пише BBC.