Снимането на храна и споделянето в социалните мрежи за някои е ежедневие, за други е досаден навик, а трети са успели да превърнат процеса в истински шедьовър.

Важното при последните е не само да снимат храната правилно, а и да бъде тя приготвена така, че да засити и стомасите, и всичките ни сетива. Ето няколко примера за профили в Instagram, от които няма как да не огладнеем.

@thedelicious

Тук преобладаващият цвят е зелено, храната е здравословна и същевременно изглежда толкова вкусна. Сара, създателката на блога Thedeliciouslife, дава интригуващи идеи за нестандартни ястия и показва нагледно как трябва да изглежда крайният резултат.

Начос от сладки картофи, в комбинация с яйца на очи и авокадо. Плата с плодове и зеленчуци в почти всички цветове на дъгата. Пица от авокадо. Внимателно подредена маса и плейтване, което превръща и най-обикновеното ястие в произведение на изкуството. 

@deliciouslyella

Един много цветен и вкусен профил, в който създателката Ела "празнува растителната храна и работи, за да направи зеленчуците по-готини". Тук виждаме творенията на една жена, запалена по кулинарията, и живееща без глутен и захар.

Ела е почитателка и на храненето основно със сезонни продукти. Тя нагледно показва, че тези ограничения ни най-малко не могат да ни спрат да се храним вкусно.

Нужни са ни само малко познания и голяма доза въображение. Десертите също са силно застъпени сред творенията на кулинарката, но на едно ново, по-здравословно ниво.

@rawveganblonde

Както става ясно и от никнейма, тук си имаме работа с веганка, суровоядка, и на всичкото отгоре и блондинка. Амбър Лок има и книга с рецепти за над 100 вегански супи. Освен това е заклета фенка на ядливите цветя.

Именно те успяват да превърнат дори на пръв поглед обикновеното ястие, приготвено само от растения, в шедьовър. Такъв, който събира хиляди харесвания в Instagram.

Амбър е запалена и по карвинга, както и по това да позиционира зеленчуци, цветя и подправки в изкусни композиции, които се превръщат в портрет на здравословното хранене.

@livegreenhealthy

Instagram профил с над 837 хиляди последователи. Нагледно доказателство, допълнено с подробни рецепти, че здравословното хранене е всичко друго, но не и скучно.

Цвят, вкус и естетика, събрани в 700 публикации. Независимо дали говорим за закуска, обед или вечеря, тук има стотици идеи за поддържане на здравословен начин на живот, поне по отношение на това какво слагаме в чинията си.

Вегански бургери и спагети, здравословна пица, апетитни брускети. Много авокадо, протеини и добро настроение. Най-добрите веган рецепти от целия свят, събрани на едно място.

@iquitsugar

Профил за здравословно хранене с акцент върху елиминирането на захарта от ежедневието ни. Комбинира снимки на ястия и мотивиращи фрази. И не, няма само десерти.

Пълнени броколи, хляб с кокос и без глутен, тако супа със сирена, бананови мъфини и още много идеи за здравословно хранене не само у дома, но и по време на забързаното ни ежедневие.

Акцент е и храната, която консумират децата. Тя трябва да бъде интригуваща на външен вид, за да се понрави на малчуганите и да запали у тях желанието да се хранят здравословно. А с тези рецепти това е доста вероятно.

@ameliafreer

Амелия Фриър е известен диетолог и нутриционист (специалист по здравословно хранене). Тя подчертава, че не е гуру или блогър. Просто споделя какво си отглежда сама, какво готви, какво яде и какво обича.

А предпочитанията й определено са разнообразни, нищо че винаги са в сферата на здравословното. Храната е цветна и комбинира почти всичко, което природата може да даде.

Амелия дава и описание на ястията, които приготвя. Вдъхва им живот и чрез личните впечатления и преживявания. Не пропуска да се похвали и със собствената си продукция, отгледана с много любов. А след това тази любов се сервира грижливо в чиния.

@mynewroots

Instagram профил за здравословно вегетарианско хранене и вдъхновение. Притежателката му Сара твори произведения в кухнята и след това ги споделя в социалните мрежи. Представя храненето и удоволствието от него като ритуал.

Определено името "Моите нови корени" не е случайно. От една страна, свързано е с идеята храната да бъде колкото се може по-близо до природата. А от друга - с желанието да запали повече хора по здравословния начин на живот.

Суровата торта с манго определено изглежда по-вкусна от много сметанови, пълни с не особено полезни сладки изкушения. Сара споделя и свои преживявания от пътувания по света, където захранва сякаш неизчерпаемото си въображение, пише Vogue.