Само при мисълта за отровна змия почти всеки човек е обзет от ужас. Колкото и да е странно обаче 85% от змиите по Земята не са отровни. Познати са 2700 вида змии, като от тях едва 30 вида са отровни.

Те обаче са наистина толкова опасни, че са създали плашещия имидж на цялото си семейство. Усойницата на Ръсел например обитава Индия и околните й страни и всяка година е отговорна за хиляди смъртни случаи в региона.

Какво става, когато ни ухапе комар

Какво става, когато ни ухапе комар

Биохимия на кръвопиеца

Срещу нея има разработена противоотрова, но заради факта, че ухапванията се случват в селски региони обикновено сред бедни хора, които не могат да си позволят лечение, изходът в повечето случаи е фатален. Във видеото се вижда какво точно се случва в кръвта, когато в организма влезе змийска отрова.

Минути след като отровата попадне в тялото на човек, се появява кръвоизлив през устата, а кръвното налягане пада. Появата на съсиреци в кръвоносните съдове блокира действието на бъбреците и други жизненоважни органи, а след това настъпва смърт. 

Учените се надяват да изследват по-подробно действието на отровата, за да могат да я използват в разработването на медикаменти, които да предотвратят фаталния край.