В сезона на гриповете и настинките все по-често обръщаме поглед към щандовете с хомеопатични и билкови продукти с надеждата там да намерим своето изцеление. Как да останем здрави през есента и зимата все още е по-скоро мистерия, отколкото въпрос с ясен отговор.

Всичко е прекалено относително, когато говорим за човешкото здраве. Но има едни дарове на природата, които са се окичили със славата на мощни имуностимуланти и наши най-добри приятели, когато все нещо сме болнави. Сред тях безспорно е и ехинацеята - ето защо.

Какво да знаем за ехинацеята

Това е многогодишно растение с цветове, подобни на маргаритки, но розови. Има десет различни разновидности. Ехинацеята съдържа микс от активни съставки, които са виновниците за нейния положителен ефект върху здравето. Всички разновидности на растението съдържат съединения, познати като феноли.

Снимка 389114

Източник: iStock

Тяхната основна функция е да предпазват самото растение от клетъчни увреждания и UV лъчи. Те са и силни антиоксиданти. Когато попаднат в организма, фенолите имат свойството да подсилват защитните му сили. Другите активни вещества в ехинецаеята също влияят положително на имунната система.

Спорен ефект

Стъблото, цветовете и корените на цветето започват да се използват като лекарство и имуностимулатор още от древните индиански племена. И така до днес.

Но в момента науката е много по-напреднала, а ефектът на всяко подобно растение, особено когато е доста прехвален, се поставя под съмнение и на различни изследвания.

Затова въпросът колко точно е полезна ехинацеята срещу грип и настинка е наистина спорен. А тестове на университетски изследователи показват, че растението помага да се преборим със заболяванията точно толкова, колкото и плацебото.

Снимка 389117

Източник: iStock

Но това въобще не значи, че ехинацеята е безполезна. Според други изследвания, тя може да намали продължителността на настинката и да облекчи симптомите.

А относно превантивния й ефект - той се свежда до 10-20%. И за да бъде налице той, трябва да спим достатъчно, да тренираме и да се храним здравословно. А не просто да очакваме чудеса от няколко чая и капки тинктура, пише Time. 

За какво да внимаваме

Дали ехинацеята е прекалено прехвалено растение, нека всеки сам да прецени. Но е важно да знаем, че не бива да прекаляваме с нейния прием, само защото е билка и това моментално я прави безобидна в нашите очи. 

В някои продукти с ехинацея може да има и добавки като арсен и олово. Едни от нежеланите ефекти, които могат да се появяват от употребата на билката, са стомашен дискомфорт и диария. Може да получим и дразнене на гърлото, главоболие и безсъние.

Трябва да внимаваме и ако приемаме медикаменти, защото комбинацията с някои не е препоръчителна. Повишеното внимание е и при наличие на алергии към слънчогледи, маргаритки и други подобни растения.

Чай или капки

Това са двете форми, в които най-често намираме ехинацеята по рафтовете в аптеките и дрогериите. За препоръчване е чаят, защото в него го няма алкохолното съдържание на тинктурата. Разбира се, той е и по-малко ефикасен и се нуждаем от по-честа консумация.

Снимка 389115

Източник: iStock

В чашата топъл чай от ехинацея се съдържат разнообразие от витамини - А, B, E, както и магнезий, калий, желязо и други. Има и полизахариди, които се откриват в корените на растението. 

Чаят от ехинацея облекчава възпаленията на дихателните пътища, както и на ушите. Повлиява и мускулни и артритни болки, както и инфекции на уринарния тракт.

За по-добър ефект можем да добавим канела или джинджифил. Разбира се, най-добре е ние да си правим чая, а не да взимаме вече готови в торбички. Към листата, цветовете и корените от ехинацея можем да добавим и лимонова трева или пък мента. 

Домашният ябълков оцет и ползите за здравето

Домашният ябълков оцет - напитка за здраве

Ползите са много

Тинктурата от ехинацея е екстракт от растението, примесен с алкохол. Препоръчва се за ежедневна употреба, по два-три пъти на ден. Лесно ще си я направим и сами, ако имаме достатъчно количество от билката. Можем и да я използваме външно за лечение на рани и екземи.