Въпреки че краят на живота е един и същ за всеки човек, пътят ни до винаги него е различен.

Оказва се, че стареенето може да се раздели в четири категории - според това коя част от организма ни е предразположена към най-ускорена деградация.

Това съобщава нов доклад, публикуван в Nature Medicine, който определя стареенето като метаболитно, чернодробно, бъбречно и имунно.

Снимка 461673

Източник: iStock

Проучването разкрива, че тези четири категории играят основна роля в цялостното стареене на организма на всеки. Показва също, че, уви, човек може да бъде по-предразположен както към една, така и към няколко от тях.

Така ако тялото ни е предразположено към имунно стареене, организмът ни произвежда повече противовъзпалителни антитела и с напредването на възрастта започваме да страдаме от повече болести, обвързани с имунитета на тялото.

Към чернодробно и бъбречно стареене са предразположени хората с по-висока кръвна захар и наченки на диабет.

Снимка 461672

Източник: iStock

При метаболитното стареене човек е по-предразположен към забавяне на процесите в тялото и заболявания, свързани с взаимодействието между органите и способността на тялото да изчиства токсини и вредни елементи.

Гневът, тъгата и емоциите, които ни състаряват най-бързо

Гневът е по-опасен от тъгата

Защо е добре да го контролираме

Идентифицирането на вида стареене, към който спадаме, може да ни помогне да направим своевременни промени в начина си на живот, така че максимално ефективно да противодействаме на деградацията на дадени системи в тялото.