Въпреки че течният сапун отдавна вече е завладял домовете и публичните сгради по света, все още се случва да попаднем на място, където вместо него ни чака грозновато и напукано парче сапун.

Инстинктивната ни реакция е да сметнем, че сапунът е "замърсен" или пълен с бактерии от десетките използвали го преди нас.

Това обаче е далеч от реалността, пише New York Times, цитирайки две дългогодишни американски проучвания.

Първото е проведено още през 1965 г. и в него учени измерили колко от бактериите по ръцете на човек се предават чрез сапуна към следващия, който го докосне. Изненадващо или не, оказало се, че бактериите от първия човек изобщо не стигат до ръцете на втория.

Години по-късно нов екип решил малко да промени експеримента и изпробвал как се предават силно заразни болести и вируси чрез парче сапун. И отново - резултатите били изненадващи, като показали, че никакво количество от бактериите не достига до следващи ползватели на сапуна.

Учените твърдят, че твърдият сапун дори е по-хигиеничен от течния, тъй като при ползването му не влизаме в досег с диспенсър, от който вероятността да хванем зараза е по-голяма.