Блъсканица, мръсотия, чакане по опашки, липса на места в ресторантите и тн., могат да превърнат и най-райското местенце в истински кошмар. Ето кои красиви места по земното кълбо страдат от това, че привличат повече хора, отколкото могат да си позволят:

Венеция

Местното население във Венеция намалява наполовина с всяко десетилетие, но въпреки това пренаселеността на морския град е огромен проблем. В разгара на сезона, хората не са в състояние да получат достъп до основните забележителности. Инфраструктурата не издържа на тълпите от туристи, които се изсипват главно от огромните круизни кораби. Съветът ни е да посетите романтичния град извън основния туристически сезон.

Снимка 268841

Камбоджа

Камбоджа е страна, която не е залята от тълпи от туристи, но най-посещаваните места, като храмът Ангкор Ват, се застрояват с молове и магазини, като губят автентичния си вид. Напоследък там никнат и сиропиталища. 80 на сто от децата в тях дори не са сираци - те са оставени там от многолюдните си семействата, с надеждата да намерят по-добра възможност за живот. Децата просят или продават сувенири на чужденците, докато би трябвало да учат уроците си в училище.

Снимка 233797

Исландия

Може би ще се учудите, но северната страна е била посетена от 1.6 милиона туристи през миналата година, за сметка на 250 000 през 2009-та. В летния сезон най-популярният маршрут Golden Circle е пренаселен, а хората неминуемо оставят своите отпечатъци върху уникалната природа.

Тези места наистина съществуват... (СНИМКИ)

Тези места наистина съществуват... (СНИМКИ)

... в Исландия

Снимка 278594

Барселона

Подобно на Венеция, по-добре е да посетите града извън активния сезон, тъй като иначе рискувате да чакате цял ден, за да влезете в Саграда Фамилия например. Освен това, в плътните тълпи на Ла Рамбла лесно можете да станете жертва на ловките джебчии. Градската управа на Барселона обмисля да въведе максимална бройка хора, които могат да влязат едновременно на известния пазар Boqueria, както и да затегне мерките срещу пияните британски туристи, които създават проблеми. Местното население повече се притеснява от последиците от огромния брой туристи, отколкото от бедността, коментира в-к  "Индипендънт".

Снимка 235566

Тайланд

Ко Чанг е един от най-красивите острови на Тайланд - има водопади, коралови рифове, тропически гори и дълги бели пясъчни плажове. Островът се обитава от най-разнообразни диви животни, включително птици, змии, елени и слонове. Дивата природа обаче отстъпва на инвазията на все по-огромни тълпи от туристи, които завземат райските територии. Най-известният остров Пукет привлича много туристи с нощен живот и секс индустрия, които обаче вървят ръка за ръка с инциденти и разпространение на наркотици. Съветът е да избягате от най-посещаваните места - в Тайланд има над 1400 острова!

Снимка 224831

Източник: iStock

Куба

В последните години броят на туристите, които се стичат в Куба значително се увеличи. Нарастването обаче става по-бързо от развитието на инфраструктурата и услугите. В Хавана ресторантите са препълнени и може да се окаже, че сте изправени пред ситуация, в която да ви се иска да откраднете храна от чужда чиния, докато чакате с часове за маса. Хотелите там също не са за препоръчване, пише"Индипендънт".